Ost, i alle varianter, er verre per kilo for klimaet enn de fleste andre matvarer. Bare storfekjøtt, lammekjøtt, frosne reker og hummer har et høyere klimafotavtrykk, viser tall fra Aarhus Universitet.
(Foto: Shutterstock / NTB)
Er ost en oversett klimasynder?
SPØR EN FORSKER: Spis mindre kjøtt, anbefaler myndighetene. Det er bra for helsa og for klimaet. Men hva med ost?
Hvis du vil spise bærekraftig, er kjøtt utfordrende.
Spesielt rødt kjøtt har høye CO2-utslipp.
Men hva med ost, smør og andre meieriprodukter? De fleste
ostene på kjøkkenbordet kommer fra kuer. Er ikke det dårlig for
karbonavtrykket?
Dette gode spørsmålet har vi fått fra Nina, en av leserne til Forskning.nos danske søsteravis Videnskab.dk.
Vi sender spørsmålet videre til to forskere: Sisse Fagt,
seniorrådgiver innen ernæring ved Danmaarks tekniske universitet (DTU Fødevareinstituttet), og Alice
Grønhøj, førsteamanuensis i forbrukeratferd ved Aarhus Universitet.
Er ost verre enn kjøtt?
Før du får forskernes endelige svar på om ost er en oversett
klimasynder, skal vi først se på hvor mye ost faktisk forurenser.
Ost er en bred matvarekategori: Det er stor forskjell på brie,
kremost, fetaost, gulost og så videre.
Kremost krever ikke mye bearbeiding eller melk, noe som gir
den et relativt lavt karbonavtrykk. Den harde gulosten er derimot en stor
klimasynder per kilo.
Gulost fører til utslipp av opptil 8-9 kilo CO2 for hvert
kilo ost som produseres. Tallet er 5,5 for kyllingkjøtt, 4,6 for svinekjøtt,
13,9 for storfekjøtt og 21,4 for lammekjøtt, ifølge tall fra Aarhus
Universitet.
Ost er altså en av de verste klimasynderne, kilo for kilo.
Men det er store forskjeller i forbruket. Selv om du er en
osteelsker, er det nok sjelden du spiser 200 til 300 gram ost i løpet av en
dag. En biffelsker kan derimot lett spise en biff i den størrelsen, påpeker Sisse
Fagt.
– Vi spiser altfor mye kjøtt sammenlignet med
meieriprodukter, sier hun.
Kjøttet stjeler showet
I 2019 undersøkte Sisse Fagt og DTU Fødevareinstituttet CO2-utslipp
ut fra det totale forbruket, snarere enn per kilo.
– Forbruket av ost utgjør drøyt 9 prosent, storfekjøtt alene
15 prosent. Kjøtt utgjør samlet sett 30 prosent, sier Fagt.
Hun mener det er åpenbart at det er kjøttet som bør
reduseres i første omgang.
– Ost slipper ikke for lett unna akkurat nå. Vi bør
sette inn støtet der forbruket er høyest, sier Fagt.
Det er verdt å merke seg at også meieriprodukter har høye
utslipp, rundt 8 prosent. Det utgjør 18-19 prosent av de totale CO2-utslippene
i studien.
Tallene er flere år gamle, noe som kan føre til usikkerhet.
Alice Grønhøj tror imidlertid ikke at kjøttforbruket har endret seg nevneverdig
de siste årene.
– Det er mange som har
en intensjon om å endre matvanene sine. De er klar over at det er en god idé,
men det er vanskelig å få det til i hverdagen, sier hun og viser til en studie
der hun og kollegene har undersøkt hvilke barrierer en «vanlig» barnefamilie
møter når de vil legge om til mindre kjøtt.
Ensporet kampanje
Myndighetenes anbefaling er krystallklar: Spis mindre kjøtt
og mer grønnsaker. Men hvis ost og meieriprodukter konkurrerer med kjøtt, bør man
kanskje satse mer på meieriprodukter.
Sisse Fagt er enig.
– Egentlig burde vi begrense alle animalske produkter og
spise mer grønnsaker, sier hun.
Men hun synes ikke ost er en oversett klimasynder. Det er
rimelig at mediene fokuserer mest på kjøtt.
– Det er vanskelig å nå ut med for mange budskap
samtidig, sier Fagt.
Derfor kan hun godt forstå at myndighetene i hovedsak
fokuserer på kjøttvanene våre, selv om
de i prinsippet kunne ha inkludert hele den animalske produksjonen – inkludert
meieriprodukter.
Alice Grønhøj mener at fokuset på kjøtt viser hvor vanskelig
det egentlig er for oss å handle i samsvar med gode intensjoner.
– Vi har ikke kommet så langt som vi burde når det
gjelder verken helse og klima, sier hun.
Flere oversette klimasyndere
Så svaret er altså: Ja, ost er en klimasynder, og den er
sannsynligvis også oversett.
Forskerne håper vi vil spise spiser mindre av alle animalske
produkter. I stedet bør vi spise mer grønnsaker, frukt, belgfrukter og nøtter.
Sisse Fagt påpeker også at andre klimasyndere som alkohol,
søtsaker og kaffe også kan utelates. I motsetning til ost er dette matvarer som
ikke er helsebringende, men som med fordel kan kuttes ut.
© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no. Les originalartikkelen på Videnskab.dk.