MOXIE er en maskin på størrelse med et bilbatteri som står på Mars og gjør CO2 om til oksygen. Kan man gjøre det samme på jorden, spør en leser.

Maskin på Mars fjerner CO2 fra atmosfæren – kan vi gjøre det samme her på jorden?

SPØR EN FORSKER: Kan en maskin på Mars være en del av klimaløsningen på jorden? Ja, mener flere forskere – og en dansk bedrift er i full sving.

På Mars står en maskin som kan lage oksygen av CO2.

Nylig viste en ny Science-studie at maskinen, som kalles MOXIE, gjør CO2 fra Mars-atmosfæren om til oksygen som skal utnyttes av framtidens astronauter.

Saken fikk en av videnskab.dk sine lesere til å lure på om vi kunne utnytte den samme teknologien til å løse klimaproblemene på jorden.

– Vi slipper jo ut for mye CO2 på jorden. Kunne metoden brukes her også? spør Bjarne i en e-post.

Brygger oksygen på Mars

Oksygenmaskinen MOXIE sitter inne i magen på en Mars-bil som kalles Perseverance.

Herfra høster den karbondioksidet (CO2) fra atmosfæren. Et CO2-molekyl består av et karbonatom (C) og to oksygenatomer (O2), og MOXIE sørger for å splitte CO2-molekylene.

Det krever energi, men resultatet er et oksygen-molekyl og et molekyl av gassen kullos, også kalt karbonmonoksid (CO).

Oksygenet er avgjørende hvis framtidens astronauter skal kunne puste på Mars og ha sjanse for å komme hjem til jorden igjen.

Power-to-x-teknologi

I MOXIE blir CO2 gjort om til oksygen og kullos ved hjelp av en teknologi som kalles faststoff-elektrolyse.

Teknologien minner om vann-elektrolyse der vann gjøres om til hydrogen og oksygen.

Vannelektrolyse er en viktig del av såkalt power-to-x-teknologi, der man bruker grønn strøm fra for eksempel vindturbiner til å produsere hydrogen.

Hydrogen kan brukes som et grønt drivstoff – les mer her.

– CO2-elektrolysen er en nisje sammenlignet med vannelektrolyse. Hydrogen kommer vi til å være absolutt avhengige av i framtidens energisystem, sier Henrik Lund Frandsen.

Også en god idé på jorden

På jorden har vi (heldigvis) ikke behov for en maskin som lager oksygen.

Men det er ikke dumt å utnytte prinsippene fra Mars-maskinen som en del av klimaløsningen, mener Henrik Lund Frandsen fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

– Det er noe man kanskje kan gjøre i framtiden. Det er noe vi vil gjøre. Det er sikkert som amen i kirken, sier Frandsen, som forsker på faststoffelektrolyse.

Han forklarer at det er den sentrale delen av MOXIE-maskinen – en såkalt faststoffelektrolyse-celle – som sørger for at CO2 blir til oksygen og kullos. Og nettopp denne teknologien har dansk forskning vært med på å utvikle, påpeker Frandsen.

Samme teknologi

Den danske bedriften Haldor Topsøe har utviklet en maskin minner om MOXIE.

– Haldor Topsøe har laget et anlegg som gjør CO2 til kullos og oksygen, forteller Morten Bo Madsen, som er førsteamanuensis ved Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet.

Han er Mars-forsker og en del av teamet bak oksygenproduksjonen på Mars, og han forteller at forskerne fra Nasa nylig besøkte Haldor Topsøe for å se den danske maskinen.

Målet med den er imidlertid ikke å produsere oksygen – det har vi heldigvis nok av på jorden – og heller ikke å fjerne CO2 fra atmosfæren. Målet er derimot å produsere kullos.

Den danske bedriften Haldor Topsøe har utviklet et anlegg som kalles eCOs, som ut fra samme prinsipper som MOXIE på Mars gjør CO2 om til oksygen og kullos. Her ser vi et eCOs-anlegg som har blitt solgt til et firma i Ohio, som trenger kullos i produksjonen sin.

Produserer kullos

Kullosen kan blant annet brukes til å produsere syntetisk drivstoff, og den kjemiske industrien og elektronikkbransjen trenger kullos til produksjonen, forklarer Christian Wix fra Haldor Topsøe.

– Vi har jobbet med teknologien i over 10 år og opprinnelig hadde det ikke noe med den grønne omstillingen å gjøre, men det har endret seg. Nå ser vi på hvordan vi kan bygge enda større anlegg som kan bli en del av klimaløsningen, sier Wix, som er sjef for produktutvikling hos Haldor Topsøe.

Det høres nesten ut til å være for godt til å være sant: En maskin som kan fjerne CO2.

Det er imidlertid en rekke store og betydelige problemer.

En giftig gass

For det første vil man skape masse kullos. Det er en giftig gass.

Kullosen må altså håndteres forsvarlig, men den kan altså brukes som ingrediens i industrien.

Et annet problem er den lave konsentrasjonen av CO2 i luften. På Mars utgjør CO2 mer enn 95 prosent av atmosfæren. Men på jorden er tallet bare omkring 0,04 prosent.

Selv om det er fint for oss mennesker, ville det gi problemer for en maskin som MOXIE.

– Maskinen ville gå i stykker hvis den gikk på luft hentet rett fra jordens atmosfære, sier professor Henrik Lund Frandsen fra Danmarks Tekniske Universitet.

Energikrevende prosess

Det er en spesiell del av apparatene – elektroden – som ikke tåler den oksygenholdige atmosfæren på jorden.

– Men la oss si at vi kunne finne opp nye elektroder – det kan vi sikkert – som kan tåle oksygen. Da ville luften fortsatt ha veldig lite CO2, og det ville gjøre prosessen energikrevende, sier Frandsen.

Han påpeker at oppdelingen av CO2-molekyler krever høyt trykk, høy temperatur, energi og strøm. MOXIE-maskinen jobber for eksempel med temperaturer på omkring 800 grader.

– Det vil ikke lønne seg å hente luft rett fra atmosfæren. Det vil være en energikrevende prosess som bare fjernet veldig lite CO2, sier Frandsen.

Skaff CO2 i ren form

Henrik Lund Frandsen forteller at prinsippet fra MOXIE kan utnyttes hvis man kan skaffe seg adgang til CO2 i ren form.

Men hvordan får man fanget inn CO2-en?

Noen forskere jobber med å høste inn CO2 fra skorsteinen av kraftverk. Her er det ofte omkring 10–15 prosent CO2.

CO2-en kan konsentreres ytterligere med spesielle stoffer som binder seg til CO2, forklarer kjemiprofessor Anders Riisager fra Danmarks Tekniske Universitet.

– Det er en velkjent teknologi. Kanskje kan man gjøre kraftverk helt utslippsfrie. Men problemet er at metoden er dyr og energikrevende, forklarer Riisager, som forteller at metoden er kjent under betegnelsen aminskrubbsing.

På Mars består mer enn 95 av atmosfæren av CO2. Selv om vi snakker mye om CO2 på jorden, er tallet mye mindre her – på planeten vår utgjør CO2 bare omkring 0,04 prosent av atmosfæren.

En dyr metode

Denne CO2-fangst-metoden «stjeler» omkring en tredjedel av energien et kraftverk produserer. Og det har ifølge Riisager vært det helt problemet.

– Det krever enorme investeringer, og det er uklart hvem som skal betale regningen, sier Riisager, som blant annet er en del av et forskningsprosjekt som forsøker å gjøre CO2-fangst-metoden billigere.

Men altså: Det er allerede mulig å bruke metoden til å fange inn ren CO2 som kan brukes i en MOXIE-lignende maskin.

Dermed sørger man for at kraftverket ikke sender ut mer CO2 i atmosfæren.

Men finnes det teknologi som kan fjerne CO2 fra atmosfæren?

Produksjon av kullos

Kullos, også kalt karbonmonoksid (CO), er en giftig gass.

Flere industrier bruker imidlertid kullos i produksjonen. For eksempel kan man bruke kullos i produksjonen av elektronikk, kjemikalier og syntetisk drivstoff.

I dag kan industrien kjøpe flasker med kullos som blant annet stammer fra naturgass.

Transporten av disse flaskene har imidlertid strenge krav fordi gassen er så farlig – og det gjør transporten dyr og komplisert.

Derfor var den opprinnelige ideen med Haldor Topsøes MOXIE-lignende maskin (som kalles eCOs) å selge anlegget til bedrifter med behov for kullos. Dermed kunne de slippe den dyre transporten.

– Det krever store anlegg å produsere kullos fra gass. I USA har man kanskje to-tre anlegg. Så hvis en bedrift i Ohio trenger kullos, må den fraktes veldig langt, og det er både dyrt og farlig, forklarer Christian Wix fra Haldor Topsøe.

– Opprinnelig var ideen å dekke et behov for kullos hos en spesiell nisje av bedrifter. Men nå er vi i gang med å videreutvikle og skalere opp teknologien slik at det blir en del av den grønne omstillingen og power-to-x-anlegg, sier han.

Han legger til at flere bedrifter har kjøpt det mindre anlegget.

Fjern CO2 fra luften

Ja, er svaret fra Anders Riisager, som påpeker at teknologien er kjent som direct air capture (DAC).

– Det er helt klart mulig, og det er flere bedrifter som kan gjøre det. Men det er ikke spesielt effektivt. I bunn og grunn virker teknologien best når konsentrasjonen av CO2 er høyere. Så derfor er det enklere å gjøre slike ting på Mars, sier han.

Uansett hvordan man fanger inn og konsentrerer CO2, er ikke forskerne enige om hva man bør gjøre med den.

To muligheter for CO2

I bunn og grunn er det, ifølge Anders Riisager, to muligheter for å kvitte seg med CO2-en:

  • Man kan oppbevare den. For eksempel i de gamle olje- og gassdepotene.
  • Man kan gjenbruke den. For eksempel ved å kjøre den gjennom en maskin som MOXIE, som produserer kullos, som kan brukes av industrien.

– Til syvende og sist er nok den beste løsningen å gjøre begge deler. Men hele diskusjonen er ikke alltid så nyansert som kunne ønske seg, sier Riisager.

– I bunn og grunn handler det om at hvis man kan få konsentrert CO2, har vi mange muligheter, legger han til.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS