Resultatene fra en studie av sedimenter hentet opp fra havbunnen i Arktis viser at jorda var inne i en periode med sterk oppvarming for 55 millioner år siden.
Den gjennomsnittlige sommertemperaturen i de arktiske havområdene lå på nesten 24 grader celsius, og det var liten forskjell på klimaet ved polene og ekvator.
Konklusjonen gjør at forskere som jobber med klimamodeller blir svar skyldig, rapporterer tidsskriftene Science og Nature.
Reflekterer lys
Når det handler om klimaendringer er det fortsatt veldig mye forskerne ikke skjønner når de ser på arktiske havområder.
Det gigantiske polare isflaket hjelper til med å holde planeten avkjølt, ved at den lyse overflaten reflekterer sollys tilbake ut i rommet.
Ett skremmende scenario er at global oppvarming skal smelte isen slik at de avdekte havområdene kan absorbere mer av varmen - og dermed forårsake en forsterket oppvarmingseffekt.
Forskere som prøver å si noe om hvordan klimaet vil bli i fremtiden, mener at utviklingen i polområdene er veldig viktig. Derfor er det ikke rart at de har brukt mye energi på å finne ut hvordan klimaet i Arktis har oppført seg i fortiden.
Problemet har vært mangelen på data.
ACEX
Å drille seg ned i havbunnen i disse områdene på jakt etter sedimenter som kan si noe om fortidens klima, byr bokstavelig talt på et osean av problemer. Derfor har vi så langt hatt lite kunnskap om regionens klimafortid.
Forskningsgruppen Arctic Coring Expedition (ACEX) har nå utvidet kunnskapen fra å gå omtrent en halv million år tilbake i tid, til fantastiske 80 millioner år tilbake.
Det forventes at disse resultatene vil gi et kraftig løft til vår forståelse av klimaets utvikling både i Arktis og globalt.
Uventede resultater
For to år siden rapporterte forskning.no om denne ekspedisjonens foreløpige funn. Forskerne har nå publisert sine analyser av sedimentene i tidsskriftet Nature.
Resultatene er svært uventet.
Arktis opplevde ikke bare en oppvarming som er uforklarlig med dagens klimamodeller. Resultatene viser i tillegg at Nordpolen begynte å kjøles ned samtidig som Antarktis.
Dette peker i retning av at klimaet ble drevet av en ukjent global faktor, og ikke noe mer lokalt som for eksempel geologiske omveltninger, slik man har tenkt seg til nå.
Ukjent faktor
Den globale faktoren kan være alt fra konsentrasjonen av drivhusgasser i atmosfæren til varmefangende stratosfæriske skyer eller større blanding av havvann på grunn av forsterket orkanaktivitet.
- Dette er en meget, meget stor overraskelse, sier Jan Backman, maringeolog ved Stockholms universitet, som var med på å lede ekspedisjonen.
Resultatene viser at i en periode med sterk oppvarming for 55 millioner år siden, var den gjennomsnittlige sommertemperaturen i disse havområdene på nesten 24 grader celsius.
Dette er hele ti grader mer enn hva dagens klimamodeller har klart å komme opp med når de modellerer fortidens klima.
Liten forskjell
Tilsynelatende var det overraskende liten forskjell mellom klimaet på polene og klimaet ved ekvator på denne tiden, rapporterer forskerne.
Klimaforskere har lenge gått ut fra at atmosfæren var full av drivhusgasser på denne tiden, men oppvarmingen må ha blitt forsterket av en annen faktor, ifølge Appy Sluijs.
Hun er paleoklimatolog ved Utrecht universitet i Nederland, og førsteforfatter på en av studiene.
- Absolutt essensielt
- Å forstå den geologiske fortiden er absolutt essensielt for klimamodellene. Bare klimamodeller som reproduserer fortiden korrekt, kan ha mulighet til å forutsi fremtiden, sier Ursula Röhl, maringeolog ved Bremen universitet i Tyskland.
Forskerne som jobber med klimamodeller må dermed finne ut hvilken ukjent faktor som sørget for temperaturøkningen.
Studiens forfattere foreslår selv forsterket orkanaktivitet.
Referanser:
Moran K., et al; The Cenozoic paleoenvironment of the Arctic Ocean; Nature; 441, 601-605; 1. juni 2006; doi:10.1038/nature04800.
Brinkhuis H., et al; Episodic fresh surface waters in the Eocene Arctic Ocean; Nature; 441, 606-609; 1. juni 2006; doi:10.1038/nature04692.
Sluijs A., et al; Subtropical Arctic Ocean temperatures during the Paleocene/Eocene thermal maximum; Nature 441, 610-613 (1 June 2006) | doi:10.1038/nature04668.
Lear C. H., Elderfield P. H. & Wilson P. A; Cenozoic Deep-Sea Temperatures and Global Ice Volumes from Mg/Ca in Benthic Foraminiferal Calcite; Science 14. januar 2000; vol. 287, no. 5451, s. 269 - 272; doi: 10.1126/science.287.5451.269.
Lenker:
Prosjektet: Arctic Coring Expedition
Nature: Polar core hot stuff
Science: Balmy Arctic Stymies Climate Modelers