Dette bildet ble tatt 7.september 2015, mens støvstormen herjet som verst. Det viser ruinene av Damaskus i Syria. Støvskyen var så diger at den gikk helt ut til Kypros i middelhavet. (Foto: Bassam Khabieh/Reuters/NTB Scanpix)
Hvor kom den gigantiske støvskyen over Midtøsten fra?
Borgerkrigen i Syria fikk skylden for den digre sand- og støvskyen av flere forskjellige medier. En amerikansk forskergruppe mener den har en mer naturlig årsak.
Den gigantiske støvskyen rullet over noen land i Midtøsten, høsten 2015. Den herjet i august og september, og folk i blant annet Syria, Libanon og Irak fikk oppleve hvor stor den egentlig var.
Som du kan se på satellittbildene under, dekket den store deler av Syria, og grenseområdet mellom Syria, Irak og Jordan den 7. september.
Sandstormer i Midtøsten er ikke akkurat noe nytt, men denne fikk mye internasjonal oppmerksomhet. Flere hundre havnet på sykehus på grunn av alt støvet, og noen dødsfall skal også ha skjedd.
Krigen fikk skylda
Flere eksperter ga borgerkrigen i Syria skylden for at sandstormen ble så diger akkurat dette året.
Det meldes om at stormen skjedde utenfor sesongen, og at den var mye større enn de noen gang hadde målt før. Vanligvis kommer disse stormene om våren.
Teorien var at krigen tvang mange bønder til å forlate åkrene sine. Dette førte til at områder ikke ble vannet og tørket inn. Da ble det mye sand og støv i lufta.
Krigen har også ført til mer trafikk på veier som ikke er asfaltert, som også kaster mer støv opp i lufta.
Flere amerikanske forskere har prøvd å finne ut hva som egentlig lå bak. De mener at mediehistoriene var basert på rykter og manglet solide målinger.
Forskerne mener årsaken var en sammensetning av lokalt klima og utypisk vær.
Først testet de påstanden om at mindre folk førte til dårligere vanning, og dermed mindre planter.
Det er flere metoder for å måle hvor mye planter og vegetasjon det er på jordoverflaten blant annet ved hjelp av satellittbilder. Da kan man regne ut omtrent hvor mye vegetasjon som dekker et område.
Ifølge forskernes utregninger hadde vegetasjonen i dette området ett toppår. Det var flere planter i 2015 enn det hadde vært i noe år mellom 2001 og 2010.
Dermed mener forskerne at krigen sannsynligvis ikke hadde hatt noe å si for planteveksten i området.
Annonse
Men 2015 var et uvanlig varmt og tørt år, skriver forskerne i studien. Året var spesielt sammenlignet med de siste 20 årene, skriver forskerne. Dette øker sjansene for at områdene uten vegetasjon vil gi fra seg mere støv.
Det var også spesielle vindforhold. Stormen ble drevet av blant annet Shamal-vinden, noe som er normalt for denne typen stormer. Dette vindfenomenet dukker opp et par ganger i året.
Shamal-vinden blåser vanligvis fra nordvest, men det skjedde en merkelig vridning mot vest. Dermed dreide støvet seg tilbake mot middelhavskysten etter noen dager. Det førte til at stormen påvirket mange flere mennesker enn den vanligvis gjør.
Forskerne mener at krigen kan definitivt ha en effekt på naturen i området, men de tror effekten må ha vært minimal i dette tilfellet.