Forskerne vil lage proteiner av CO2 fra biogass. Men det er en lang vei å gå før nye produkter dukker opp i butikken.(Foto: Jacob Lund / Shutterstock / NTB)
Slik vil danske forskere forvandle CO2 til mat
Forskerne håper å bidra til å løse to av verdens største problemer: sult og klimaendringer. Og alt sammen starter i Viborg i Danmark.
LærkeNordJOURNALIST, VIDENSKAB.DK
Publisert
Det høres kanskje ut til å være for godt
til å være sant.
Litt som da Jesus ifølge Bibelen forvandlet
vann til vin.
For nå vil forskere ikke bare fjerne CO2,
men faktisk gjøre den spiselig. Og det kan bli mulig nå som to av verdens
største stiftelser har bevilget penger til et helt nytt prosjekt i Foulum ved
Viborg i Danmark.
Fra CO2 til protein
Byggingen av demonstrasjonsanlegget i
Foulum er allerede i gang, og hele prosjektet forventes å være ferdig om et år.
Da skal en bioreaktor med en kapasitet på
200 liter omdanne CO2 fra biogass til protein.
På forskningssenteret i Foulum finnes det
allerede et biogassanlegg som det nye demonstrasjonsanlegget skal kobles til.
Her skal biogassen omdannes til spiselig
protein i tre trinn:
1. Først tilsettes CO2, hydrogen og
oksygen i reaktoren. CO2-en som brukes i prosjektet, kommer fra biogassen.
Hydrogen og oksygen fremstilles på stedet ved hjelp av elektrolyse fra fornybar
energi. Det innebærer at vann tilføres energi slik at vannatomene spaltes og
danner hydrogen og oksygen.
2. CO2 og hydrogen pumpes deretter inn i
en reaktor med acetogene bakterier, som ikke trenger oksygen. Bakteriene
omdanner hydrogen og CO2 til acetat – eddik.
3. Eddiken filtreres ut og pumpes inn i en
annen reaktor. Den tredje reaktoren inneholder vanlig gjær som kan omdanne
eddik til proteiner.
Testing av CO2-mat om tre år
På sikt er tanken at anlegg som det i
Foulum også skal kunne kobles til for eksempel skorsteiner på kraftverk eller
fabrikker som slipper ut mye CO2 som følge av produksjonen.
Ifølge prosjektets forskningsleder, Alfred
Spormann, regner man med at mat som inneholder CO2-basert protein, vil bli
tilgjengelig for forbrukere innen tre år.
Men forvent ikke å se CO2-mat i
kjøledisken med det første. Det sier Jeppe Lund Nielsen, professor i
mikrobiologi og bioteknologi ved Aalborg Universitet, som har forsket på
lignende prosesser.
– Du vil neppe ha denne maten i
kjøleskapet om noen få år. Men prosjektet er starten på noe som kan få store
konsekvenser for fremtidens matproduksjon, hvis det kan gjøres stabilt og
økonomisk levedyktig, sier Nielsen.
– Og det er veldig viktig i et samfunn der
vi ønsker å kunne beskytte det biologiske mangfoldet og samtidig drive
jordbruk, sier han.
Må være billigere enn kjøtt
Annonse
Men folk spiser ikke bare en bolle med
protein.
Proteinene må fortsatt bearbeides til mat,
sier Alfred Spormann, som er direktør for Novo Nordisk Foundation CO2 Research
Center (CORC) og professor ved Stanford University i USA.
Og det er helt avgjørende hva slags mat
proteinene inngår i.
– Parallelt med dette prosjektet må vi
finne ut hvordan forbrukerne foretrekker å spise proteinene. Skal det være en
slags erstatning for kjøtt og se ut som en ekte biff, eller skal det i stedet
være en helt ny type mat? spør han og understreker at prisen også er en av de
største utfordringene.
– Prosessen må finjusteres slik at den
blir så effektiv som mulig. Da kan vi lage proteiner som kan konkurrere med
animalsk proteinproduksjon, forklarer Spormann.
Kan løse flere av problemer på én gang
Anlegget i Foulum skal hjelpe forskerne
med å optimalisere og utvikle prosessen slik at det ikke bare fungerer i et
laboratorium, men faktisk kan bidra til å brødfø verdens befolkning.
Dette er en av de store utfordringene,
ifølge Jeppe Lund Nielsen.
– Det er vanskelig å samle opp CO2 og
gjøre den tilgjengelig for prosessen. Vanligvis bruker man animer, en samling
kjemiske stoffer som kan binde CO2, men de er giftige for mikroorganismene.
Hvordan man kan levere CO2 til bakteriene uten å påvirke dem, er en av
utfordringene som må løses.
På den annen side har prosjektet stort
potensial hvis det lykkes, mener han.
– Å kunne omdanne CO2 til noe nyttig ville
være en drøm, sier Nielsen.
– På den ene siden har vi et stort problem
med overskudd av CO2 som havner i atmosfæren, og samtidig har vi et periodisk
overskudd av energi fra vind- og solkraft, noe vi opplever nå med historisk
lave strømpriser.
Annonse
– Samtidig er det også flere og flere som
innser at tradisjonelt landbruk ikke nødvendigvis er en bærekraftig måte å
brødfø verdens befolkning på, sier han.
Ifølge Alfred Spormann er det endelige
målet med prosjektet å løse flere problemer samtidig.
– Animalsk produksjon slipper ut mye CO2 og samtidig har vi ikke nok mat til å fø hele verdens befolkning på en
bærekraftig måte, sier han.
– Så hvis vi kan produsere protein og
dermed mat, uavhengig av husdyr, og hvis vi også kan gjøre det i utviklingsland
som ikke har samme mulighet som oss til å produsere kjøtt, kan vi finne
løsninger for å redusere klimautslippene og samtidig redusere sulten i verden,
forklarer han.
Flere humper i veien
Selv om optimismen er stor, er det
fortsatt lang vei å gå før vi kan spise CO2, ifølge Jeppe Lund Nielsen.
– For det første må det bevises at
prosessen kan brukes i så stor skala at det ikke bare blir en nisjemat på en
dyr restaurant, påpeker han.
– Deretter må konseptet gjøres økonomisk
levedyktig, slik at bedrifter vil investere i det.
Et unikt anlegg
Jeppe Lund Nielsen mener det er «unikt» at
anlegget skal bygges i Danmark:
– Danmark er faktisk veldig lang framme på
dette området. Derfor er det fantastisk at senteret har klart å overbevise
stiftelsene om at dette er verdt å investere i, sier han.
Ifølge Alfred Spormann har Danmarks
posisjon som et foregangsland i det grønne skiftet hatt betydning for
plasseringen av prosjektet.
Annonse
– CORC-senteret ligger ved Aarhus
Universitet, som Foulum-anlegget tilhører. Foulum er en veldig god ramme, og
den danske befolkningen er også mer villig til å endre vaner enn mange andre
land i verden, påpeker han.
Bygger på gjennombrudd
Prosjektet bygger på et gjennombrudd som
den tyske professoren Lars Angenent gjorde for noen år siden.
Han eksperimenterte med å omdanne CO2 til
protein ved hjelp av bakterier. Nå skal danske, tyske og amerikanske forskere
forsøke å skalere opp konseptet. Angenent er fortsatt en del av
forskningsgruppen.
Forskerne har fått 200 millioner kroner
fra to av verdens største stiftelser: Novo Nordisk Fonden og Bill & Melinda
Gates Foundation.
Det gjenstår mye arbeid før oppfinnelsen
som testes i Foulum kan gjøre en forskjell for verden.
– Vi har proof of concept, men nå trenger
vi kunnskap om hvordan vi kan utvikle og forbedre metoden og skalere den opp
til et brukbart nivå, avslutter Alfred Spormann.