Grønland er på vei opp av havet
Presise GPS-målinger tyder på at Grønland stiger opp av havet i takt med at ismassene på øya smelter på grunn av klimaendringer.
Grønland er nesten helt dekket av is. Etter hvert som ismassen smelter, lettes vekttrykket på grunnfjellet, noe som får Grønland til å heve seg, ifølge en ny studie.
Danske forskere har nå, i samarbeid med internasjonale kolleger, blottlagt hvordan vekten av is holder verdens største øy nede, og hvordan Grønland i disse årene er på vei opp av havet.
Resultatet av den nye forskningen er nettopp publisert i tidsskriftet PNAS.
– Grønland stiger noen steder med tre centimeter i året, men farten akselererer. Hvis hele isdekket forsvinner, vil Grønland heve seg omkring en kilometer, forteller seniorforsker Shfaqat Abbas Khan fra Danmarks tekniske universitet, Institut for Rumforskning og teknologi.
Grønland stiger og synker
De nye målingene gir, ifølge forskerne, et presist bilde av hva som skjer med Grønland når isen smelter.
Ved hjelp av GPS-stasjoner på øya kan de se at grunnfjellet stiger, også etter hvert som årstidene skifter.
I årets varmeste måneder stiger Grønland, mens de kalde månedene faktisk gjør at landmassene synker litt ned igjen.
Nettoresultatet er at Grønland stiger med tre centimeter i året, altså tre meter per hundre år.
– Grønland hever seg raskere enn vannstanden i verdenshavene. Derfor trenger man ikke være bekymret for stigende vannstand på Grønland, sier Khan.
Har betydning for planlegging
Når Grønland er på vei opp av havet, kan det få stor betydning for hvordan man blant annet planlegger bygging i kystområdene.
Kystområder som i dag gjør det mulig å seile inn i en havn, har kanskje ikke den muligheten om 50 eller 100 år.
Derfor bør man bruke de nye resultatene til å planlegge hvor man bygger havner. En feilplassert havn kan bli ubrukelig om ganske få tiår, tror forskerne.
Fra 5 til over 50 GPS-stasjoner
Siden 1995 har danske forskere hatt GPS-stasjoner på Grønland. Stasjonene har gitt informasjon om øyas bevegelser både horisontalt og vertikalt.
I 2007 inngikk de et samarbeid med forskere fra Ohio State University og økte antallet GPS-stasjoner fra fem til mer enn 50.
Dermed fikk de muligheten for å utføre de nøyaktige målingene av både isdekkets innflytelse på øya, men også av hvordan Grønland beveger seg horisontalt i takt med at den nordamerikanske kontinentalplaten forskyver seg.
– Tidligere har vi i høy grad brukt informasjon fra satellitter, men de kan ikke fortelle oss hva som foregår lokalt.
- Det kan vi finne ut med GPS-stasjonene våre. Dette gir et mer detaljert bilde av endringene, noe vi kan bruke til å lage bedre modeller for hvordan klimaet kommer til å forme jorda i framtiden, sier Khan.
© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.