Åpner klimamuseum i Sogndal
I neste uke åpnes et senter for klimaforståing i Fjærland, i tilknytning til Norsk Bremuseum. - Vi skal bli best i verden, sier Olav Orheim.
- Vi skal være det fremste klimaformidlingsstedet i verden, ikke bare i Norge, sier Orheim til Dagens næringsliv.
Han er styreleder ved Norsk Bremuseum. Nybygget har fått navnet Ulltveit-Moe senter for klimaforståing.
- Vi skal gi publikum ny innsikt i sentrale spørsmål som berører oss alle. Vi ønsker å spre forståelse og ikke frykt for klimaendringene, sier Orheim.
Utstillingen er laget i samarbeid med norske og utenlandske klimaforskere. Sir David Attenborough og forfatter Jostein Gaarder er også blant bidragsyterne.
Opplevelsesvandring
- Senteret representerer noe helt nytt i klimaformidlingen, det finnes ingen tilsvarende publikumsutstilling som svarer på spørsmål om klimaendringer, ekstremvær, havnivå og virkninger på våre dagligliv, sier Orheim.
Det dreier seg om en opplevelsesvandring omkring globale klimaendringer. Publikum kan lære om de naturlige klimaprosessene som har vært med på å forme jorda vår.
Deretter vises en egen framstilling av nåtida. Fra nåtida går en videre inn i inn framtida, til et klima de besøkende selv kan påvirke.
- Avslutningen på vandringen gjennom klimasenteret gir grunnlag for forsiktig klimaoptimisme - om vi alle er villige til å yte for å redde klimaet vårt. Tross alt, vi har bare denne ene planeten å leve på, sier Olav Orheim.
27 millioner
Bygget som rommer det nye klimasenteret har kostet 27 millioner kroner. Forretningsmannen Jens Ulltveit-Moe har bidratt med 15 millioner kroner.
Som Bremuseet forøvrig er nybygget tegnet av arkitekt Sverre Fehn. Det er bygget i en bue som skal øke opplevelsen av samspillet mellom den storslåtte naturen i Fjærland og Fehns arkitektur.
Dreieboken til utstillingen er utarbeidet i samarbeid mellom norske og utenlandske klimaforskere, og produsert av Sarner Ltd som har spesialisert seg på utstillinger og opplevelser.
- Sterkt
Mandag 1. juli passerte Bremuseet for øvrig én million besøkende siden oppstarten i 1991.
- Det er sterkt å oppleve hvor aktivt publikum oppsøker og verdsetter god formidling av forskningsbasert kunnskap om breer og klima, fortsetter styreleder Olav Orheim.
Klimautstillingen åpner torsdag 19. juli.
Lenker:
Norsk Bremuseum: Hjemmeside