Murmeldyr trives med klimaendringene

For murmeldyret betyr varmere klima et fetere liv med flere unger.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Murmeldyret var nok ikke det mest aerodynamiske dyret til å begynne med - og nå har den blitt enda tjukkere. Det er en fordel, mener forskerne bak studien. (Foto: Inklein/Wikimedia Commons)"

Gnageren gulmaget skogsmurmeldyr (Marmota flaviventris) har nå fått drahjelp fra uventet hold, skriver forskere fra USA og Storbritannia i en ny studie i tidsskriftet Nature.

Etter å ha studert krabaten i 33 år, har de nemlig sett at murmeldyret har hatt en tydelig – og fordelaktig – tilpasning til klimaendringene:

Den har både blitt større og den får flere unger enn tidligere.

Tidlig oppe

Murmeldyr er en type jordekorn som lever i skogsområder i fjellene i USA, blant annet i staten Colorado, hvor studien er gjennomført.

De siste 30 årene har somrene i dette området blitt stadig varmere og lengre, og det har murmeldyret visst å utnytte til sin fordel:

Forskerne forteller nemlig at de nå kommer ut av dvale tidligere enn før, slik at de får lengre tid til alt det fine sommeren bringer med seg.

Resultat:

10 prosent større kropp, og gjennomsnittlig 14 flere unger per gruppe.

Jo flere vi er sammen…

Den tidligere oppvåkningen har gitt flere fordeler. Den forlengede spisetiden gjør at både voksne og barn blir større og feitere før de tusler inn i hiet igjen om høsten. Dette senker dødligheten – flere overlever rett og slett vintrene.

Dermed får også flere murmeldyr anledning til å formere seg, og da går fødselstallene opp.

Murmeldyr er flokkdyr, og lever i huler under bakken i grupper på mellom 10 og 20 individer. Å få 14 flere unger per gruppe er derfor en solid familieforøkning.

Kilde:

Ozgul et al. Coupled dynamics of body mass and population growth in response to environmental change Nature 466, 482-485 (22. juli 2010)

Powered by Labrador CMS