Isen smelter på Grønland

Nedsmeltingen av Grønlandsisen er i gang. Satelittmålinger viser en kraftig smelting av is i lavereliggende områder.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er to nye satellitter med navnet GRACE som viser dette.

- Satellittene har en utrolig nøyaktighet, sier forskningsdirektør Terje Wahl ved Norsk Romsenter.

Fredsprisvinnerne fra FNs Klimapanel IPCC var i sin siste rapport svært forsiktige med å si noe om hva som skjer med de store iskappene på Grønland og Antarktis.

Men ny satellitteknologi bekrefter nå at nedsmeltingen er i gang på verdens største øy.

Selv om det har blitt mer is på topper over 2000 meter de tre siste årene, har det vært en langt kraftigere smelting i de lavere områdene. Samlet viser tallene en nedsmelting.

Ny klimainformasjon

- Dette er akkurat den typen målinger verden trenger for å fastslå om smeltingen på Grønland fortsetter jevnt og rolig som i dag, eller om den vil akselerere, sier Wahl.

De to tysk-amerikanske GRACE-satellittene flyr ganske nær hverandre og måler avstanden seg imellom svært nøyaktig med en mikrobølgelink.

På denne måten kan de registrere endringer i tyngdefeltet. Over store isbelagte landområder som Grønland og Antarktis kan dette regnes om til økning eller smelting av is og snø.

- Nye satellitter flytter stadig grensene for hva det er mulig å måle fra rommet, tyngdefeltmålinger fra satellitt er en fantastisk ny informasjonskilde om områder som Grønland og Antarktis

Uklart om sørpolen

Målingene fra Antarktis er derimot mer uklare. Satellittdataene viser kraftig smelting enkelte steder, men også mer is og snø i andre områder.

- Satellittbilder har dessuten vist at det i år har vært noe mer sjøis enn normalt i havet rundt Antarktis, sier Wahl.

NASA har allerede planene klare for nye satellitter som vil bruke laserlink mellom satellittene for å gjøre målingene enda mer nøyaktige. Men håpet er at dagens satellitter vil holde de neste ti årene.

Lenke:

Norsk Romsenter: Isen smelter på Grønland

Powered by Labrador CMS