Klamydia kan gi tidlig fødsel

Gravide som er smittet av klamydia, har 50 prosent høyere risiko for å føde for tidlig, viser en ny forskningsrapport.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kjønnssykdommen klamydia øker ikke bare sjansen for å bli steril. Nå viser en amerikansk undersøkelse at gravide som er smittet av kjønnssykdommen klamydia, har mye høyere risiko for å føde for tidlig enn andre. Det kommer fram i en artikkel Sexual Transmitted Infections gjengitt i Dagens Medisin.

I undersøkelsen ble 851 gravide med klamydia i delstaten Washington sammenlignet med en kontrollgruppe på 3.404 kvinner som ikke var smittet.

Klamydiainfeksjonen ga 50 prosent høyere risiko for tidlig vannavgang og 46 prosent høyere risiko for prematur fødsel. Det forebygget ikke for tidlig fødsel at de smittede kvinnene og deres partnere ble behandlet for klamydia under svangerskapet.

I fjor ble 21.259 personer diagnostisert med klamydia her i landet.

- Vi har all grunn til å anta at dette bare er toppen av isfjellet, sier Siv Gamnes, daglig leder ved Klinikk for seksuell opplysning (KSO) i Oslo til Dagens Medisin. Ifølge rådgiver Hilde Kløvstad ved Avdeling for infeksjonsovervåking ved Folkehelseinstituttet tyder undersøkelser på at mellom 5 og 7 prosent av unge menn under 25 år er smittet av klamydia.

-60 prosent av dem som blir smittet, er under 25 år, sier Kløvstad til Dagsavisen.

Hun anslår at 300 til 500 kvinner årlig blir sterile av klamydia.

- Ved å bekjempe klamydia kan vi forebygge ufrivillig barnløshet, sier Kløvstad. (NTB)

Powered by Labrador CMS