Lederen ved Tokyo Medical University, Tetsuo Yukioka (til venstre), bukker og ber om unnskylding etter at det ble kjent at universitetet har jukset for å hindre kvinner i å bli leger. (Foto: Jiji press / EPA / NTB Scanpix)
Lederen ved Tokyo Medical University, Tetsuo Yukioka (til venstre), bukker og ber om unnskylding etter at det ble kjent at universitetet har jukset for å hindre kvinner i å bli leger. (Foto: Jiji press / EPA / NTB Scanpix)

Japansk universitet jukset med opptaksprøver for å utelukke kvinner

Tokyo Medical University innrømmer å ha manipulert prøveresultater for at færre kvinner skulle utdanne seg til leger.

Publisert

Før 2010 var kvinneandelen på medisinstudiene ved Tokyo Medical University på 40 prosent. Men det skal ha vært en «stille enighet» om at andelen måtte reduseres, ifølge BBC. I år fikk 141 menn og 30 kvinner studieplass ved universitetet.

Tirsdag innrømmet ledelsen ved Tokyo Medical University å ha jukset med besvarelser på opptaksprøver for at færre kvinner skulle komme inn på medisinutdanningen.

– Vi beklager oppriktig for den alvorlige feilen som har forårsaket bekymring og problemer for mange mennesker og forrådte allmennhetenes tillit, sa administrerende direktør for skolen, Tetsuo Yukioka på en pressekonferanse tirsdag.

Jukset ble avslørt i forbindelse med en intern granskning av en byråkratsønn som skal ha blitt tildelt studieplass og ekstra forskningspenger på urettmessig vis. I forbindelse med granskningen kom det frem at universitetet også hadde manipulert andre søkeres opptaksprøver.

Årets prøveresultater var blitt redusert med 20 prosent, deretter ble minst 20 poeng lagt til på besvarelsene til mannlige søkere. Jukset skal ha foregått over flere år.

Bakgrunnen for at universitetet ønsket færre kvinnelige studenter er antagelser om at kvinner har kortere karrièrer fordi de får barn.

– Uakseptabel diskriminering

Utdanningsminister Yoshimasa Hayashi sa i forbindelse med avsløringen at diskriminering av kvinnelige studenter er absolutt uakseptabelt, og at departementet nå planlegger å undersøke opptakspraksisen ved andre medisinske utdanninger i landet, skriver The Guardian.

Statsminister Shinzo Abe har gjort likestilling og kvinners delaktighet i arbeidslivet til en viktig prioritering.

Japan ligger i toppsiktet i verden når det gjelder kvinners utdanning. Nesten 50 prosent har høyere utdanning. Men mange kvinner opplever diskriminering på arbeidsmarkedet. Kjønnsrollene er fremdeles mer tradisjonelle enn i Norge og det forventes at kvinner skal ta vare på barn, hjem og eldre slektninger, mens mennene skal jobbe lange dager.