Stemmeleie avgjør stemmeseddelen

Obama, Churchill og Thatcher har minst to ting til felles: De er eller var toppolitikere – og stemmene deres er mørke og kraftige. Kanskje henger de to tettere sammen enn vi tror?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kommunikasjon er som kjent mer enn bare ord.

En bok fra 1972 viste for eksempel at bare syv prosent av kommunikasjon foregår gjennom ordene som sies. Hele 38 prosent bestemmes av stemmen som sier ordene.

En ny studie fra USA viser hvor viktig dette skillet kan være:

Både menn og kvinner foretrekker nemlig politiske kandidater, det være seg menn eller kvinner, med mørkere stemme.

Kan det være noe av hemmeligheten bak Barack Obamas suksess?

Mørk versjon vinner

To biologer og en statsviter fra Duke University og University of Miami gjorde opptak av menn og kvinner som uttalte den samme setningen: ”I urge you to vote for me this November” – jeg oppfordrer deg til å stemme på meg i november.

De redigerte deretter to forskjellige versjoner av hvert opptak, ett der stemmen ble gjort lysere, og et annet den ble lagt ned i toneleie.

Opptakene ble så spilt av for rundt 80 menn og kvinner.

Og forskerne fant at deltagerne foretrakk den versjonen av kandidaten med det laveste stemmeleiet. Det gjaldt uavhengig av kjønn.

Hør fire “kandidater” og stem på din favoritt her!

Dette er den første studien som ser på stemmeleiets innvirkning for kandidater av begge kjønn.

Thatcher tok poenget

Politikerne selv er selvsagt klare over at de bedømmes, ikke bare på hva de sier, men også på hvordan de sier det. Den tidligere britiske statsministeren Margaret Thatcher hadde i hvert fall skjønt tegningen, og dét for nesten 40 år siden.

Thatcher ansatte nemlig en egen stemmetrener i starten av karrieren, som hjalp henne å nå et dypere toneleie. Her kan du høre en sammenligning av Tatchers stemme, før og etter treningen:

I et oppfølgingseksperiment ble deltagerne også bedt om å vurdere hvilken kandidat som virket sterkest, mest troverdig og mest kompetent.

Her var det imidlertid forskjell på kjønnene.

Både menn og kvinner oppfattet at buldrerøst-kvinner scoret bedre på disse kriteriene enn pipestemmedamene. Men det samme var ikke tilfellet for de mannlige kandidatene.

For dem var det bare de mannlige lytterne som scoret dyp røst høyere. For kvinner så det ikke ut til at stemmeleie hadde noe å si for vurderingen av styrke, troverdighet og kompetanse.

Dermed mener forskerne de kan ha kommet over en av forklaringene på hvorfor kvinner ofte har vanskeligere for å nå opp når ledere skal velges – det være seg i politikken eller i styrerommet.

De mener valgbarheten til kvinner rett og slett kan påvirkes av at de som regel har en lysere stemme enn menn.

Romney eller Santorum?

Rindy Anderson, en av studiens forfattere, advarer likevel mot å overføre resultatene direkte fra laben til valgdagsanalysene.

– Resultatene er basert på hypotetiske valg i laboratoriet, sier hun i en pressemelding fra Duke University.

– Før ideen blir mer utbygget og utprøvd kan vi ikke si for sikkert at det samme gjelder i den virkelige verden.

Nå er det nettopp den virkelige verdens kandidater som står for tur for Anderson og kollegaene.

Planen deres er å teste teorien videre i løpet av det amerikanske presidentvalget. Der har de republikanske politikerne noe å slite mot, i møte med Obamas basstoner.

I dag ser det ut til at republikanerne vil velge enten Rick Santorum eller Mitt Romney som sin kandidat. Så hvem er best – eller skal vi si dypest? – av de to?

Sjekk ut videoene under, og døm selv:

Kilder:

C. A. Klofstad, R. C. Anderson og S. Peters (2012) Sounds like a winner: voice pitch influences perception of leadership capacity in both men and women. Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, publisert online 14. mars 2012

A. Mehrabian (1972). Nonverbal communication. Aldine-Atherton, Chicago, Illinois.

Powered by Labrador CMS