LHC skal stanses i ett år

CERN-fysikerne vil stanse Large Hadron Collider i et helt år for å forbedre deler av anlegget, før de skrur opp til maks energi. Dermed vil ikke akseleratoren kjøre på full guffe før tidligst om to år.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"LHC skal ligge i pitstop-pause et år, etter at den har kjørt i ett til to år på halv styrke. (Foto: CERN)"

Hvis den nye planen blir stående, vil det ikke suse partkkelstråler gjennom akseleratoren ved atomfysikksenteret ved Genève med maksenergien 14 TeV (teraelektronvolt) før tidligst i 2013.

CERN-fysikere som var samlet til workshop i Chamonix i januar, kom sammen fram til beslutningen, etter å ha gått gjennom sikkerhetsanalyser basert på høstens kjøringer i akseleratoren.

De vil nå øke energitilførselen til halv styrke (7 TeV) fra påske, og sende partikkelstråler i akseleratoren kontinuerlig i ett til to år, før man vil skru av anlegget og begynne oppgraderingen.

- Noe av dette har vært forutsett – man har visst at man måtte fikse opp litt før man kunne kjøre maks energi. Det har blitt enda klarere når man har kjørt maskinen i høst, sier Bjørn Samset, partikkelfysiker ved Fysisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Sammen med flere partikkelfysikere ved Universitetet i Oslo, jobber han i prosjektet ATLAS, som er en av detektorene til Large Hadron Collider.

Planen ved årsskiftet var å sette opp energitilførselen til 7 TeV, og direkte opp til 10 TeV. Denne planen er nå altså endret.

Vil unngå strøm på ville veier

CERNs direktør for akseleratorer og teknologi, Steve Myers, sier til BBC at forbedringene som antakeligvis må gjøres er på kobberplatene som ligger rundt skjøtene i tunnelen.

De skal fungere som en sikkerhetsmekanisme, og fange opp strømmen hvis en av magnetene til LHC går varme.

- Det var en av dem som gikk i stykker i 2008. Den fikk altfor mye strøm – den smelta og var nærmest blitt gass da man skulle undersøke den nærmere. Man fant den ikke, sier Samset.

Noe CERNs fysikere nå vil se nærmere på, er hvordan man kan få god nok kontroll på all strømmen i systemet, i tilfeller hvor man må skru av anlegget. Den må dumpes trygt, slik at den ikke overbelaster noen komponenter i maskineriet og fører til at 2008-liknende ulykker skjer igjen.

Holder igjen

Samset tror den restriktive holdningen til å kjøre akseleratoren på maks blant annet kommer av lærdommen fra ulykken høsten 2008.

- Nå er man heller svært konservative, og tar en forventet stans med oppgraderinger, sier Samset.

I en uttalelse fra CERN begrunnes den planlagte pausen blant annet med at LHC trenger større operasjonssykluser enn tidligere akseleratorer, noe som betyr lengre pauser.

I en mail fra atomfysikksenterets pressekontor til forskning.no, heter det også at artikkelen som BBC har på sine nettsider, som sier at det er designfeil som gjør at LHC må stanses i et år, er feil og misvisende.

Steve Myers sier også til BBC i artikkelen at han ikke tror at svakhetene i LHC-maskineriet er en designfeil.

Nok en utsettelse

Man skulle kanskje tro at enda år med venting på at akseleratoren skal kjøre partikkelstråler med makskraft ville skuffe fysikerne som jobber med dataene. Slik er det ikke, sier Bjørn Samset.

- Det året vil vi forskere faktisk trenge til å gjøre analysene våre. Vi skal jo sitte på skift ved skjermene og passe på instrumentene, og synes det er greit med en skikkelig pause for å gjøre analysene, sier han.

"Partikkelfysiker Bjørn Hallvard Samset."

Samset sier de allerede er svært fornøyde med hva akseleratoren har levert og kan levere på lavere energi.

- 7 TeV er tre og en halv gang mer energi enn det som noen sinne har blitt brukt i en akselerator. Den fungerer veldig bra nå, og leverer som den skal, sier han.

Usikre planer

- Tror du at du vil få se en vellykket kjempekollisjon med 14 TeV før du blir pensjonist?

- Ja, det har jeg absolutt tro på. Planen som er nå, er relativt grei, men den kommer nok til å bli endret igjen, sier Samset.

Han viser til et møte med Myers for noen uker siden, som han mener illustrerer hvor fort endringer skjer ved det store anlegget, og hvor usikker planleggingen er.

- Han viste oss den siste planen for hva som skal skje framover. Da sa han samtidig: “Denne planen er det ingen andre enn dere som har sett, for den skrev jeg i går kveld”, forteller Samset til forskning.no.

Like fullt mener Samset at det er helt nødvendig å sette datoer i arbeidet med LHC.

- Det er nesten umulig å planlegge for en sånn maskin, men man må ha en plan å jobbe etter, sier han.

Han har ikke sett noen signaler verken fra internasjonalt eller norsk hold om at myndighetene vurderer å skru noe igjen på pengekrana til det gigantiske prosjektet.

- Det har jeg ikke inntrykk av – og det at BBC-artikkelen ligger på lista over nettsidens mest leste saker, er noe av det som tyder på at dette er folk veldig interessert i.

- Dette er fordi vi av natur er nysgjerrige på disse tingene, og vil finne ut av dem. Jeg tror alle ser at den jobben er viktig, sier han til forskning.no.

Kilder

LHC to shut down for a year to address safety concerns. Artikkel publisert på nett 10.mars 2010. 

Powered by Labrador CMS