Fransk-amerikansk kjemipris
Årets nobelpris i kjemi går til franskmannen Yves Chauvin og amerikanerne Robert Grubbs og Richard Schrock.
De tre får prisen på ti millioner svenske kroner for utvikling av metatese-metoden, en av de mest anvendelige reaksjonene innen organisk syntese.
Metoden har gjort det mulig å framstille nye molekyler som kan brukes i legemidler og i miljøvennlige produksjonsmetoder for ulike kjemikalier og plast. Det svenske vitenskapsakademiet sier at forskningen kan legge grunnlaget for medisiner for Alzheimer, Downs syndrom, AIDS og kreft.
- Prisen er i høyeste grad fortjent, dette er en enormt viktig teknikk, sier professor emeritus Kjell Undheim til NTB.
Grubbs forskning var grunnlaget for Undheim og hans forskergruppe ved Universitetet i Oslo da de begynte sin forskning på midten av 1990-tallet.
- Metoden er meget anvendelig for å danne karbonbindinger. På en enkel og effektiv måte kan man slik sette sammen nye molekyler, sier Undheim.
Det gjør at man for eksempel kan lage olje av plast.
- Enkelt sagt hogger man opp oljemolekylene i småbiter, og setter dem sammen på forskjellige måter slik at oljeproduktene, for eksempel plast, får de ønskede egenskapene, sier Undheim.
Chauvin (74) jobbet fram grunnlaget for metoden i 1971. Schrock (60) og Grubbs (63) utviklet effektive katalysatorer slik at metoden kunne brukes i mange sammenhenger.
(NTB)