Blir det verken bjelleklang eller hallelujarop når du serverer de faste julekakene dine? Prøv med myke pepperkaker, eller brente mandler med koriander.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Tips fra kokken
Har du ikke begynt å lage julekaker - ikke fortvil.
Du kan vurdere å utsette julebaksten fra tidlig i desember til nærmere jul - ingen ting er bedre enn en fersk pepperkake!
Alternativ julekake 1: Pain d'épices
300 g honning
300 g mel
6-7 ts bakepulver
60 g sukker
1,5 dl melk
4 egg
1 1/2 ss kanel
1/2 ss revet muskat
1/2 ss malt anisfrø
1 1/3 teskje marg fra vaniljestang
Saft fra 2 sitroner og 2 appelsiner
Sikt sammen mel og bakepulver. Bland egg og sukker, tilsett mel og lun honning. Tilsett det siktede melet, og tilslutt krydder, fruktsaft og vaniljemarg.
Fylles i former (ca. 4cm i diameter) og stekes ved 160 grader i 12-14 minutter.
Kilde: Espen Vesterdal Larsen
Alternativ julekake 2: Biscotti
500 g hvetemel
500 g sukker
1 ss bakepulver
Bland det tørre.
5 egg piskes sammen
Bland inn halvparten av eggene med det tørre i en elter. Bland deretter resten av eggene inn litt og litt.
Bland deretter inn:
150 g tørket aprikos
100 g grønne, fine pistasjnøtter
100 g ristede, saltede peanøtter
100 ristede hasselnøtter
Revet skall av to sitroner
Del i seks emner og lag lange tynne brød, ca. 4 cm i diameter (kan legges i brødformer). Stekes ved 180 grader i 20-30 minutter, og legges deretter i kjøleskap over natta. Kuttes i 1 cm tykke skiver, før de legges på et bakebrett, og tørkes ved 140 grader i 10-15 minutter.
Kilde:
Espen Vesterdal Larsen
- Jeg har i det siste blitt veldig begeistret for myke pepperkaker. De er som vanlige pepperkaker, bare myke i konsistensen.
Det sier konditor ved kokkeforetaket Kulinarisk Institutt i Oslo, Espen Vesterdal Larsen.
- Myke pepperkaker er egentlig en litt morsom greie, og de er jo gode for barn også, sier han.
Hvis du synes julekakene dine blir litt kjedelige og ensformige har han tips til alternative julekakevarianter, men også et mer grunnleggende råd:
- Regel nummer én er at man alltid bruker smør, og aldri margarin, sier han.
Selvkvernet krydder og indisk kanel
- En annen måte å få dem litt mer spennende er å bruke hele krydder som man kverner selv, i stedet for å kjøpe ferdig malt. For eksempel pepper, nellik og kanel.
- En del krydder kan det også være godt å riste litt i en stekepanne før man kverner dem – da frigjør man en del smak man ellers ikke ville fått ut.
Det kan gi en ekstra aroma å bruke indisk kanel, ifølge kakeeksperten. Det sandaktige krydderet du får kjøpt i de fleste norske butikker er nemlig ikke av ekte kanelbark.
- Det er en kanelliknende substitutt som ikke har den samme aromaen som den ekte Ceylon-kanelen, sier konditoren.
Ny sødme til gamle kaker
- Jeg prøver å variere sukkertype. I stedet for vanlig hvitt sukker, har du ulike typer brunt sukker, for eksempel muskovadosukker, sier Larsen.
Muskovado-sukkeret er et rørsukker som gir en fyldigere aroma, og en annerledes sødme.
- Det er litt vanskelig å sette ord på hva som er forskjellen, men du vil smake den, lover han.
Etter god gammel oppskrift..
Men er det riktig å snu opp ned på julekakeoppskriften etter bestemor?
Landslagskokk og kokk ved Gastronomisk institutt, Andreas Myhrvold, mener at julekake er best når de er tradisjonen tro, og vi ikke trikser for mye med nye kryddersorter eller andre ingredienser.
- Jeg er kanskje litt bastant, men en julekake for meg er det den inneholder – jeg synes en berlinerkrans skal være en berlinerkrans, sier Myhrvold.
Annonse
Personlig er hans favoritt krumkaken, som han lager i et gammeldags flatt jern, og helst serverer med multekrem.
- Noen velger å bake den rundt en kaffekopp, andre ruller tynne rør, mens andre igjen velger å lage kremmerhus, sier han.
Kokkens krumme kakefavoritt
Myhrvold legger vekt på at hver enkelt krumkakebaker må bestemme selv hvordan han vil lage krumkakene, men gir likevel forskning.nos lesere innblikk i hvordan han selv går fram:
4 stk egg
250 g sukker
250 g meierismør, smeltet
250 g hvetemel
1 ts kardemomme
Visp eggedosis av egg og sukker. Rør i smør, mel og kardemomme. Stek kakene gyllengule ved svak varme.
Rist mandler og lag eget vaniljesukker
Annonse
For Myhrvold er en god julekake en kake som er søt og sprø, og som gjerne inneholder varme kryddere som kardemomme, kanel og nellik.
Selv om han syns julekakene skal være personlige og tradisjonelle, mener han at det finnes enkelte enkle oppgraderingsmuligheter for den søte høytidssnacksen.
- Et tips er å riste mandlene før man drysser dem på toppen av kakene som skal stekes. De er jo ofte fortsatt hvite når de kommer ut av ovnen, sier han.
Hvis du vil oppjustere kvaliteten på enkelte julekaker, og har mulighet til å legge ned litt ekstra arbeid i det, kan du for eksempel lage ditt eget vaniljesukker, ifølge Myhrvold.
- Du kan kjøpe tre-fire vaniljestenger, fjerne frøene, og sette dem i et glass med sukker i noen måneder – dermed har du ditt eget vaniljesukker, og du har beriket oppskriften snarere enn å forandre den, sier han.
Julekake med fiken og aprikos
Julekaka likner en forvokst rosinbolle, og spises vanligvis med smør og brunost. Her er det også rom for litt lek med ingredienser.
I tillegg til, eller i stedet for, sukater og rosiner i deigen, kan du for eksempel bruke annen tørket frukt som fiken og aprikos, ifølge Myhrvold.
Du kan også velge å lage små kuvertrundstykker i stedet for et stort brød, foreslår han.
I tillegg kan det tenkes at du finner et nytt bruksområde for den gamle julekaka, dersom du bytter ut geitosten med brie eller annen ost.
- Noen liker kanskje å spise ulike typer ost i jula, og hvis du tilsetter mer frukt i brødet, kan julekaka her brukes som et brød til osten, foreslår kokken.
- I denne kaka kan du også få brukt det hjemmelagde vaniljesukkeret ditt, sier han.
Annonse
Søtt og sprøtt med koriandermandler
Myhrvold har krumkaka på toppen av sin personlige julekakeliste fordi han mener den har en spennende smak, holder seg lenge, og kan brukes også etter jul, for eksempel til is.
- Og det er faktisk den eneste julekaka jeg baker – resten får jeg fra mamma, sier han.
På tampen har konditor Larsen et tips, dersom man vil bevege seg helt over i den andre krydderhylla - den du vanligvis plukker fra når du skal lage middag, og kanskje indisk sådan.
- Det går an å trå til med korianderfrø, og det kan du bruke i forskjellige ting. For eksempel kan brente mandler eller nougat være godt med korianderfrø i, sier han.
Konditorens myke pepperkaker:
100g nøttesmør/ brunet smør 25g mørk sirup
100g melis
100g eggehviter
40g malte mandler
50g hvetemel
1/3 teskje bakepulver
Annonse
1/3 teskje salt
2 ts fersk revet ingefær
1 ts malt kanel
1/2 ts malt nellik
Smelt nøttesmøret, bland sammen alt. Fylles i smurte former, for eksempel sandkakeformer eller muffinsformer, og stekes på 205 grader i 5-8 minutter.
Tips: Deigen står seg fint i to uker i kjøleskap, så du kan fint lage deigen i forveien, for så å steke opp kakene når du trenger, og dermed servere dem ferske.