Vi ønsker hverandre god jul, men hvor kommer egentlig ordet fra? Her får du åtte jule-opplysninger fra forskerne ved Universitetet i Oslo. Bildet viser et julekort fra rundt 1900. (Foto: Nationalbiblioteket)
Hvor kommer ordet «jul» fra?
Visste du at ikke alle kristne har juletre i stua? Og at amerikanske julesanger er gladere enn de norske? Se åtte forskere fortelle sin favorittopplysning om jula.
Forskerne ved humanistisk fakultet ved Universitetet i Oslo sitter på mange spennende opplysninger om julen. I år har UiO laget en videokalender og bak hver luke finner du en ny opplysning om jula.
Dikteren Claes Gill satte ord på forskjellen mellom barn og voksnes blikk i diktet «Et barn ser juletreet». Pensjonert professor i nordisk litteratur, Liv Bliksrud, leser og tolker diktet.
Nisje-komponister brukte julen til å tjene penger
Også smale komponister trengte penger og da var juletiden god å ha. En av komponistene som brukte juletiden godt, var Fartein Valen. Musikkforsker Astrid Kvalbein forklarer og fremfører en Valens sangarrangementer sammen med Institutt for musikkvitenskaps Vokalensemble ledet av Åshild Watne.
Hvor kommer ordet «jul» fra, egentlig?
Ordet «jul» er skrekkelig gammelt – så gammelt at det er vanskelig å vite sikkert hva det betyr. Men det finnes en forklaring, sier professor i norrøn filologi, Jon Gunnar Jørgensen.
Polakker har fisk i badekaret før jul
Hvorfor denne tradisjonen? Professor i polsk, Knut Andreas Grimstad, forklarer.
Pass deg for mørkemakten Lussi!
Dersom du ikke har alt klart til jul, kan du få et svært ubehagelig besøk. Kulturhistoriker Line Esborg finner frem en gammel historie fra norsk folkeminnesamling.
Amerikansk julemusikk er gladere enn den norske
Mens amerikansk musikk er lystig, er norsk musikk mer reflekterende og høytidelig. Men hva gjør forskjellen i julemusikk med feiringen? Musikkpsykolog Jonna Vuoskoski forklarer.
En spesiell julaften i middelalderen
Den største kvinnelige forfatteren i middelalderen, Birgitta av Sverige, begynte å skrive etter en opplevelse på julaften. Professor i idéhistorie, Unn Falkeid, forklarer.
Hvorfor dropper noen læstadianske kristne juletreet?
Læstadianisme er en streng luthersk kristendom, og veldig mange samer følger denne religionen. Så hva gjør de for å skape jul i stuen når de ikke har juletre? Forsker Liisa-Rávná Finbog forklarer.