Bildet viser opprørere i al-Rai nord for byen Aleppo.

Syria-ekspert: – Spikeren i kisten for Vestens ønske om regimeendring

Med våpenhvilen i Syria har de landene som ønsket Bashar al-Assads avgang, tapt, mener Syria-ekspert.

30.12 2016 14:20

– Russland og Iran har fått en tilgang til regimet i Syria som gjør at de kan ta kontroll på en helt annen måte enn tidligere. Dermed er styrkeforholdet mellom land som har blandet seg inn i Syria, endret til Assads fordel, sier midtøstenforsker Cecilie Hellestveit til NTB.

– Men selv om fredssporet holder i noen måneder, så er det mange utfordringer utover våren, mener Hellestveit.

En svakhet med våpenhvilen er ifølge Hellestveit at Qatar og Saudi-Arabia, som støtter de sunnimuslimske opprørerne, ikke har vært med å utarbeide avtalen.

Det er også usikkert om USA forblir på sidelinjen etter at Donald Trump overtar som president om tre uker, mener Hellestveit.

– Det store spørsmålet er hva de andre aktørene gjør. Europeiske land kan godta at russerne og iranerne vant, men Trump vil neppe uten videre akseptere en så sterk posisjon for Iran, og jeg tror heller ikke araberne er villige til å gå den veien.

Hun mener Qatar, og Saudi-Arabia ikke vil gå med på at Assad og hans regime blir sittende, og hun tror heller ikke at det er mulig å få til en effektiv kamp mot IS uten å ha med de sunniarabiske statene.

     
forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse