Sparer strøm med tynnklienter

Dataterminaler var vanlig i storbedrifter før, og er på vei tilbake nå når bredbånd gjør det mulig å lagre programvare og dokumenter på sentrale dataservere. Slike tynne klienter kan spare mye strøm, viser ny tysk undersøkelse.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"En vanlig PC er stor, tung og bruker mye energi."

Det tyske Fraunhofer-instituttet har gjort en studie som viser at en tynn klient bruker femti prosent mindre strøm enn en vanlig PC.

I motsetning til vanlige PCer har tynne klienter ingen kraftig mikroprosessor som sluker mye strøm eller mye minne. Brukeren jobber mot en sentralt plassert dataserver som betjener mange brukere på en gang.

Mindre CO2-utslipp

- Mens PCer bruker 85 watt i gjennomsnitt, bruker tynne klienter og serveren de trenger bare 40 til 50 watt, sier forskeren Hartmut Pflaum.

Ifølge Pflaum vil en kilowatttime tilsvare 0,63 kilo CO2-utslipp med de energikildene som brukes i Tyskland.

Lettere transport

En tynn klient veier også bare en tredjedel så mye som en PC og tar opp under en femdel av plassen. Fordi datamaskiner ofte produseres i Asia, vil det bety lavere utslipp ved transport også.

- Det betyr at minst tre ganger så mange tynne klienter kan bli fraktet i en standard skipscontainer, sier Hartmut Pflaum i en pressemending fra Fraunhofer-instituttet.

Nettprogramvare

Flere selskaper tilbyr allerede programvare over nettet, blant dem Google med sitt skriveprogram Writely, ThinkFree, JotSpot og Zoho. Med større båndbredde på internett kan tynnklient-teknologien få en renessanse.

Disse nettbaserte programmene bruker en teknologi kalt AJAX.

AJAX står for Asynchronous JavaScript and XML, og gjør det mulig for nettleseren og serveren å utveksle små datapakker mens brukeren jobber, slik at ikke hele nettsiden må lastes ned på nytt.

Lenke:

Fraunhofer-instituttet for miljø, sikkerhets- og energiteknologi

Powered by Labrador CMS