Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Stamviruset fra 1983 tilhørte en amerikansk doktorgradsstudent ved navn Fred Cohen. På den tiden hadde de første bekymrede røstene ymtet frampå om at det muligens kunne lages ondartede programmer, skriver BBC.
Testing, testing…
I doktorgradsoppgaven sin definerte Cohen datavirus som et program som kan smitte andre programmer ved å bygge inn en versjon av seg selv. Og så lagde han like godt sitt eget virus for å demonstrere at det gikk an.
I flere tester beviste det lille utøyet at det ikke trengte mer enn en time for å spre seg fra ett program til en hel maskin. Cohen spådde at elektroniske sykdommer allerede var på vei, og at de i framtida til og med ville spre deg via datanettverk.
Oppgaven og det lille demonstrasjonsviruset vakte en slik bestyrelse at det ble nedlagt forbud mot flere forsøk.
Pinlig
Men like etter begynte de ekte virusene å dukke opp på IBMs nye PCer. Det første berømte tilfellet het Brain, og dukket opp i 1986. Viruset fulgte med et program fra et lite, pakistansk datafirma, og snart begynte tusenvis av maskiner å vise følgende beskjed på skjermen:
Welcome to the Dungeon (c) 1986 Basit. Amjad (pvt) Ltd. BRAIN COMPUTER SERVICES 730 NIZAM BLOCK ALLAMA IQBAL TOWN LAHORE-PAKISTAN PHONE: 430791,443248,280530. Beware of this VIRUS…. Contact us for vaccination…
Amerikanerne fikk (som vanlig) panikk. Pinlig nok viste det seg at viruset var en harmløs advarsel til alle som hadde tjuvkopiert programmet, og ikke noe angrep på den amerikanske nasjon.
Windows
Med Brain-viruset hadde startskuddet gått for plagsomme datasykdommer. I årene som fulgte kom Lehigh, Jerusalem, Cascade og Miami, som spredte seg fra maskin til maskin med disketter. Snart kom også de første antivirusprogrammene som skulle bekjempe angrepene.
Da Microsoft fant opp Windows trodde virusjegerne de kom til å miste jobbene sine, men det viste seg at datapesten tilpasset seg det nye systemet. Antivirusprogrammene måtte snart bryne seg på flunkende nye makro-virus som hang rundt i Microsoft Word.
E-post
Datavirus ble faktisk mer vanlige etter skiftet til Windows, siden folk oftere utvekslet Word-dokumenter enn programmer. I 1996 kom Laroux, det første viruset som angrep regnearkene i Microsoft Excel.
Og så gjorde Melissa sin entré. Hun brukte den smittede maskinens e-postprogram til å sende seg selv til folk på adresselista. Og dermed har Cohens profeti gått i oppfyllelse. Etter Melissa har det vært årlige tilfeller av globale epidemier som The Love Bug, Nimda, Sobig, Palyh, Slammer og MSBlast.
I dag er våpenkappløpet mellom virus og antivirusprogrammer tøffere enn noen gang. Og med solide 20 år på baken kan det dessverre se ut til at utøyet er kommet for å bli.