Annonse

Velg din virkelighet

Datamaskiner i klærne, i brillene, i ørene, i butikkvarer, langs gater og veier: Du vil få valget mellom mange virkeligheter når datamaskinen kryper innunder skjorta di.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Magasin fra forskning.no

En kortere versjon av denne artikkelen kan også leses i forskning.no-magasinet som sendes ut til videregående skoler.

Magasinet kan bestilles ved henvendelse til info@forskning.no.

 

De første datamaskinene fylte hele rom. De neste fylte skap. Så flyttet datamaskinene inn i bokser som gikk inn under skrivebordet. Etter hvert tok vi datamaskinene opp på fanget og kalte dem laptoper.

Mobilen – en krympet PC

Nå er datamaskinene i ferd med å krype ned i lommene, innunder skjorta, eller i brillene og øreproppene. De vil være med oss der vi er, og gjøre det mulig for oss å velge hvilken virkelighet vi vil oppleve: Enten den virkeligheten våre egne sanser forteller om, eller den som datamaskinene gir oss.

iPhone viser augmented reality (AR) med programmet Wikitude. (Foto: Mr3641, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported)

Allerede i dag er mobiltelefonene små datamaskiner. Mange har innebygget kompass, GPS-navigasjon, kamera og et akselerometer som kjenner bevegelse. Mobilen har det som trengs for å fange virkeligheten, databehandle den, og sende den ut igjen i en ny form på skjermen.

Du kan rette kameraet mot veier og gater, og se kunstige gateskilt eller piler mot nærmeste bussholdeplass. Du kan rette kameraet mot himmelen og se navn på stjernebilder og planeter.

Eller du kan ta med deg mobilen ut i naturen og se navneskilt på fjerne fjell og sjøer. Alle disse programmene finnes allerede til mobiltelefoner.

Augmented reality

En slik blanding av ekte og kunstig virkelighet kalles augmented reality – anriket virkelighet, forkortet AR. Den har vært i bruk en god stund i jagerfly, men først nå er AR billig nok til at de fleste kan kjøpe den.

Foreløpig er briller for kunstig virkelighet både klumpete og tunge. Men ved å projisere bilder direkte på netthinnen i øyet eller ved å bruke nye materialer, kan de gjøres tynnere og lettere. (Pressefoto: Vuzix Corporation.)

Men det er tungvint å måtte holde mobilen opp foran fjeset for å se AR. Derfor kan du alt nå kjøpe briller med innebygget kamera. Disse brillene kan du trolig snart koble til mobiltelefonen, og se blandingen av ekte og kunstig virkelighet omkring deg.

Hvis brillene har ett kamera for hvert øye, kan du også se den anrikede virkeligheten i 3D - med dybdeopplevelse.

Hva slags anriket virkelighet kan disse brillene vise deg i framtida? Det avhenger helt av hva slags opplysninger mobilen kan hente inn.

Allerede nå kan mobilen koble seg til nettet. Der finnes for eksempel Wikipedia. I programmet Wikitude ligger opplysninger om landemerker, for eksempel berømte bygninger.

Går du rundt i en fremmed by, så kan du se nyttige opplysninger over bygningen. Du har en elektronisk reiseguide.

Bluedating

Men du trenger ikke å koble deg til det store internettet. Allerede nå kan mobiltelefoner snakke sammen med blåtann-signaler, bluetooth.

Det betyr at du kan gå nedover veien og se hva mobilene til andre folk sier. Hva heter den stilige typen med den røde genseren? Hvis han vil gi deg navnet sitt, så får du se det. Og kanskje spør han om dere skal treffe hverandre…

Med anriket virkelighet (augmented reality, AR) kan forskjellige lag av informasjon legges over det bildet du ser av virkeligheten.

Bluedating kalles det, når folk bruker bluetooth på mobilen for å finne sammen. Og når du får vite litt mer om folk omkring deg, kan det bli lettere å vite hvem du skal ta opp tråden med. Kanskje det er han litt mer beskjedne i den blå skjorta som er typen din?

Endre ditt utseende

Og kanskje er ikke skjorta blå, egentlig. Når AR-briller og mobiler blir raske nok, kan folk sende mer enn bokstaver. De kan forandre hvordan de ser hverandre.

Kanskje går du ut med en ensfarget grå genser. Men akkurat den dagen føler du deg i skikkelig orange humør. Mobilen din sender ut et sprakende flammemønster som AR-brillene til folk du møter vil fargelegge genseren din med.

Og hva med en ny perlemorsfrisyre med indigo-glitter? Du har kanskje brukt noen timer for å designe den på mobilen før du går ut …

Når AR er blitt så vanlig at alle bruker det, kan mange ting lages enklere. Gateskiltene du ser på hushjørnene, finnes bare i AR. I butikkene lyser dine favorittvarer opp, selv om de er pakket i grått. Neste holdeplass blinker i bussen, selv om taket er ensfarget hvitt.

Skjermer over alt

Og en dag vil du oppleve AR uten å bruke briller. Framtidas dataskjermer vil dekke vegger, bøyelige ark og stoffer.

Den amerikanske produsenten Vuzix har lansert disse AR-brillene med to kameraer, som gir 3D-dybdesyn. Modellen kommer snart på markedet. (Pressefoto: Vuzix Corporation.)

T-skjorta di kan bli en skjerm, og på den skjermen kan du vise hva du vil: Et gyllent gnistregn når du er glad, blå bølgeslag når du er vemodig, frodiggrønt løvverk når du er forventningsfull. Eller du kan vise hva du heter, hva slags musikk du liker eller hvor du skal.

At det blir slik, vet vi jo ikke sikkert. Om vi tar dette i bruk, er opp til oss. Men forskerne utvikler nye stoffer som vil gjøre det mulig å dekke stoffer og store flater slik at de blir dataskjermer.

Tenk deg hele kvartaler hvor husvegger lever, hvor fargeblaff bølger langs gater og veier i nattemørket! Hvis du ser ut over byen, flammer den som nordlys, som et lydløst fyrverkeri.

Lyd-AR

Og kanskje vil ikke fyrverkeriet bli lydløst. Det er mulig å flytte AR inn i hodetelefonene dine også.

En vennlig stemme kan komme fra neste gatehjørne: Kom hit! Det er her du må gå! Hus kan hviske fortellinger om menneskene som har bodd der. Sjokoladen i godterihylla kan mase: Kjøp meg! Kjøp meg!

Og hvis du vil, kan du dusje deg i lydparfyme når du er på fest. Vennene dine kan bokstavelig talt høre søt musikk når du nærmer deg. Lyd snakker rett til følelsene!

Hodetelefonene blir mindre og lettere, og en dag kan lyd-AR gi deg så mange nye opplevelser at du ikke vil ta proppene ut av ørene lenger. Kanskje vil du heller ikke ta risikoen ved å gjøre det.

For lyd-AR kan også bli din skytsengel. Hvis du veiver gatelangs i andre tanker en sein kveld, kan en stemme gi deg et advarende rop: Pass deg! Her kommer jeg! For også bilene kan sende ut ARsignaler.

Løkskall av virkelighet

Stadig flere folk og ting vil fortelle hva, hvem og hvor de er, hva de vil eller hvor de skal. Da blir AR i lyd og bilder som en løk, en virkelighet med mange skall. Du velger selv hvilke skall du vil skrelle vekk, og hvilke deler av den store, sammensatte virkeligheten du vil høre og se.

Men hvis du tar av deg brillene og høreproppene, kan det hende at du plutselig føler deg alene og utestengt fra en større virkelighet, en virkelighet der det viktige ikke er hvordan ting og mennesker er i seg selv, men hva de betyr for deg og hva du kan bety for dem.

Og det er tross alt det viktigste – for oss.
 

Kilder:

Webb, Mick: Vuzix display Wrap 920AR augmented reality glasses, Gizmag, 12.1.2010

Nettsidene til Wikitude

Artikkel i Wikipedia om bluedating

Freeman, Russell et.al: Rapid Scene Modelling, Registration and Specification for Mixed Reality Systems. Proceedings of ACM Virtual Reality Software and Technology, pp. 147-150, Monterey, California, November 2005.

Sodni, Jaka et.al: Spatial Sound Localization in an Augmented Reality Environment. Proceedings of the 18th Australia conference on Computer-Human Interaction: Design: Activities, Artefacts and Environments, 2006.

The Flexible Display Center, Arizona State University.

Supermaterial gör framtidens belysning billig och helt återvinningsbar. (expertsvar.se)
 

Powered by Labrador CMS