Nettet - et godt møtested?

Bedre å snuble over en potensiell partner på disko enn på nettet? Slett ikke. En engelsk undersøkelse antyder at Internett er ei uventet god startgrop for framtidige forhold.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi vil vel helst ha det alle sammen: en passelig partner å dele hverdagen med. Men hvor finner vi dem egentlig? Jobben, puben, treningssenteret og grønnsaksbutikken er alle blitt brukt som sjekkesteder, men i de siste årene har altså nettet seilt opp som enda en mulig møteplass.

En god én også, hvis vi skal tro Dr. Jeff Gavin og kollegaene hans fra University of Bath.

Da de undersøkte 229 mennesker som søkte partnere på nettet, viste det seg at 94 prosent av de spurte traff e-partneren sin igjen etter det første virkelige møtet. Forholdene varte gjennomsnittlig i sju måneder, og 18 prosent av dem strakk seg over mer enn et år.

- Det ser ut til at disse forholdene er like vellykkede som de som dannes på mer konvensjonelle måter, sier Gavin i ei pressemelding.

Engasjerte gutter

"Kjøpt katta i sekken? Vi er ikke sene om å fortelle om det på Internett."

Det er imidlertid forskjell på forhold, også når de starter i cyberspace. Undersøkelsen viste at partnerne forstod hverandre bedre og knyttet nærere
bånd hvis de hadde chattet i stedet for å bare sende e-poster før de møttes. Ikke uventet ble forholdene også dypere, jo mer paret hadde skravlet i telefonen.

Men forskningen bød også på overraskelser.

- Vi oppdaget at menn hadde en tendens til å bli mer engasjert i nettforholdene enn damer, sier Gavin. Muligens fordi anonymiteten gav dem en bedre mulighet til å uttrykke følelsene sine enn i det virkelige livet.

Ikke kikke

Man skulle kanskje tro at mennesker på leiting etter mulige livsledsagere er fryktelig ivrige etter ta en kikk på kandidatene. Men forskerne fra Bath har en annen mening.

- Folk skydde unna nettkameraer fordi de følte det var viktig å ikke se partneren en stund. Det er noe spesielt med tekstbaserte forhold, sier Gavin, som er en autoritet på nettbaserte møteplasser. Han har publisert flere atrikler om emnet, og den nye artikkelen er sendt inn til the Journal of Personal and Social Relationships.

- Dette studiet viser at nettsjekking kan være vellykket for mange, avslutter forskeren.

Og vi tviler ikke. Det må jo være minst like enkelt å se et fremmed menneskes personlighet igjennom biter av tekst på skjermen, som gjennom tjukke ølbriller på et dunkelt diskotek.

Lenker:

University of Bath
Gavin’s nettsted

Powered by Labrador CMS