Internett gjør deg mer sosial

Folk som er på nett har større sosialt nettverk enn de som ikke er det. Mennesker som har mye kontakt over Internett, har også mer kontakt ansikt til ansikt, og på telefon.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En av de store diskusjonene rundt Internett handler om hva denne teknologien gjør med mellommenneskelige forhold.

På den ene siden står de som mener at Internett har en evne til å utvide dine nettverk - både sosialt og geografisk.

På den andre siden står de som frykter at Internett vil fremmedgjøre mennesker fra rikere og mer autentiske forhold.

Kommer i tillegg

En vanlig oppfatning synes å være at kontakten man har med mennesker over nettet ikke er et fullgodt alternativ til det å faktisk stå ansikt til ansikt med andre.

En ny amerikansk undersøkelse viser at det faktisk ikke er slik at nettkontakten erstatter de mer tradisjonelle kontaktformene. Tvert imot kommer nettkontakten i tillegg, og fører til mer kontakt med sosiale nettverk.

Internett og e-post utvider og styrker dermed de sosiale båndene som mennesker har i offline-verdenen.

Passer sammen

Dette er noen av konklusjonene i en rapport fra The Pew Internet & American Life Project - som utforsker virkningen Internett har i menneskers liv og i samfunnet generelt. Rapporten heter “The Strength of Internet Ties”.

- Heller enn å stå i konflikt med menneskers bånd til nærmiljøet, finner vi at Internett passer sømløst sammen med møter ansikt til ansikt og over telefon, skriver forskerne i rapporten.

Jo mer kontakt mennesker har over nettet, jo mer kontakt har de i offlineverdenen også.

Mer kontakt

- Resultatet er at amerikanere sannsynligvis har mer kontakt med sine miljøer og sosiale nettverk enn før Internett kom.

- Internett spiller en sosialt fordelaktig rolle i en verden som beveger seg mot “nettverksindividualisme”. Den tradisjonelle orienteringen mot lokalmiljøet flyttes over mot miljøer som består av geografisk spredte nettverk.

- Internett og mobiltelefonen har transformert kommunikasjonen. Heller enn å være basert på interaksjon fra hus til hus, bygger de på utvekslinger fra person til person.

- Dette skaper en ny basis for felleskap, sier Barry Wellman fra University of Toronto, en av de andre forfatterne bak studien.

Flere møter

Mennesker som ukentlig sender e-post til de fleste (80-100 prosent) av sine nærmeste bekjente, har også 25 prosent mer telefonkontakt med de samme menneskene.

De møter sine nærmeste bekjente ansikt til ansikt like ofte som mennesker som ikke bruker nettet.

De som også har mye nettkontakt med litt mer perifere bekjente, treffer denne delen av sin omgangskrets oftere enn folk som ikke bruker tid på nettkontakt.

Mobiliserer hjelp

Internett er også en viktig måte å aktivere sosiale nettverk på når man trenger hjelp. Amerikanere som er nettbrukere har større sjanse for å få hjelp fra sine nære bekjente med ting som sykdom, boligjakt eller jobbskifte.

Jo mer du bruker de forskjellige kommunikasjonsformene på nettet, jo større sannsynlighet er det for at du mottar hjelp.

- Internett gir online amerikanere en vei til ressurser, som tilgang til mennesker som kan ha den rette informasjonen.

- Trenger du hjelp nå om dagen, behøver du ikke et signalhorn for å tilkalle kavaleriet, du behøver en lang buddyliste, sier John Horrigan, prosjektets forskningsdirektør og medforfatter på rapporten.

Rask forbindelse = større nettverk

Internettbrukere har som nevnt et større sosialt nettverk enn folk som ikke er på nett. Undersøkelsen viser også at jo raskere internettforbindelse du har, jo større er nettverket ditt.

Konklusjonene er basert på to forskjellige intervjuundersøkelser. I hver av dem har forskerne snakket med rundt 2 200 amerikanere over 18 år. Her er en oppsummering av noen av de andre funnene:

- Internett hjelper til med å bygge opp sosial kapital.

- E-post er bedre egnet til å opprettholde kontakten med store sosiale nettverk enn kontakt ansikt til ansikt eller over telefon.

- E-post er et redskap for “glokalisering”. Det knytter sammen venner som er langt fra hverandre, men også de som bor nær hverandre.

- E-post fører ikke folk bort fra å ha kontakt ansikt til ansikt eller over telefon.

- For rundt 60 millioner amerikanere har Internett spilt en viktig rolle i viktige avgjørelser de siste to årene.

- Antallet amerikanere som støtter seg til Internett når de skal foreta viktige avgjørelser har økt med en tredjedel siden 2002.

Referanse:

Pew Internet & American Life Project (PDF): The Strength of Internet Ties

Lenker:

Prosjektet: Pew Internet & American Life Project
Pressemelding: The Internet improves Americans’ capacity to maintain their social networks and get help

Powered by Labrador CMS