Tulle-e-poster - ikke bare fjas

De humoristiske e-postene som vi videresender til venner og kollegaer er mer enn bare moro. Amerikanske forskere mener tulle-e-postene har en viktig mellommenneskelig betydning.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I de siste årene har vi mennesker virkelig fått sansen for vårt nye medium: Internett. Vi nyter den ubegrensede tilgangen på informasjon fra hele verden, og selv bestemor har oppdaget e-posten. Men hva bruker vi denne fantastiske framtidsteknologien til?

Stort sett det samme som alltid, skal vi tro forskere fra University of Illinois. De mener nemlig at vi holder i hevd gamle tradisjoner med rituelle gaver, hver gang vi videresender en festlig e-post.

- Det å videresende en snodig e-post, ei morsom lenke eller en videosnutt til kollegaene kan virke uskyldig nok. Men handlingen er egentlig en moderne form for utveksling av rituelle gaver, og har lignende sosiale implikasjoner, sier forsker Benjamin Gross til New Scientist.

Viser omtanke

Når du videresender en skikkelig festlig videosnutt eller ei interessant lenke til venner eller kollegaer, er det et tegn på at du tenker på disse menneskene. I tillegg viser det at du er klar over hva slags humor de har eller hva de interesserer seg for.

Slike e-poster spiller en viktig rolle når vi skal skape eller pleie bånd til venner og bekjente, mener forskerne, som synes fenomenet har fått ufortjent lite oppmerksomhet fra samfunnsviterne.

Du bør imidlertid passe deg for å spre all slags spam til kreti og pleti. Gamle lenker og uinteressant informasjon kan underminere den sosiale statusen din i mottagerens øyne, advarer New Scientist.

Referanse:

Forskerne legger fram rapporten sin på the Second Conference on Email and Anti-Spam, som holdes i California fra 21. juli 2005.

Lenke:

New Scientist: Email forwarding amounts to ritual gift exchange

Powered by Labrador CMS