Annonse

Trump er «pissed off» på Putin. Slik samarbeider de i verdensrommet

– Avtalen har overlevd alt som skjer her nede på landjorda, sier norsk romfartsekspert. 

Den 8. april gikk denne russiske raketten opp, med en amerikansk astronaut og to russiske kosmonauter.
Publisert

For bare noen dager siden sa den amerikanske presidenten Donald Trump at han var pissed off på den russiske presidenten Vladimir Putin og truet med å innføre flere sanksjoner på blant annet russisk olje. 

Bakteppet er den pågående krigen i Ukraina og arbeidet med å forhandle fram en avtale for å få slutt på krigen, skriver nettavisen Axios. 

Samtidig gjorde den amerikanske astronauten Jonny Kim seg klar til å bli skutt opp om bord på et Soyuz-fartøy fra rombasen i Kazakhstan, drevet av det russiske romfartsbyrået Roscosmos. 

Oppskytningen skjedde tirsdag 8. april og Kim ble skutt opp sammen med kosmonautene Sergej Rizhikov og Aleksej Zubritski til Den internasjonale romstasjonen. 

Det er altså et aktivt samarbeid mellom NASA og russiske Roscosmos.

– Avtalen har overlevd alt som skjer her på landjorda, sier Terje Wahl til forskning.no. Han er pensjonert romfartsekspert og jobbet i mange år ved Norsk Romsenter. 

Men hvordan fungerer egentlig dette samarbeidet nå? 

Den internasjonale romstasjonen.

Russere i dragen

Etter at romfergen ble parkert for alltid i 2011, hadde ikke NASA og USA noen måte å sende folk ut til den internasjonale romstasjonen. Den er et samarbeid mellom flere, store romfartsorganisasjoner og har gått i bane rundt jorden siden år 2000. 

Men amerikanerne måtte fortsatt sende astronauter opp til romstasjonen. Løsningen ble å kjøpe plasser på russiske Soyuz-fartøy – den sovjetiske arbeidshesten som har vært i bruk i flere varianter siden 1960-tallet. 

– De hadde ikke noe valg en stund, sier Terje Wahl. 

NASA betalte Roscosmos store summer for å kunne sette astronaut-rumper i Soyuz-seter. De betalte over 80 millioner dollar per sete i 2019, ifølge Spaceflightnow, altså godt over 800 millioner kroner i dagens penger. Amerikanerne kjøpte 71 seteplasser mellom 2006 og 2020, ifølge CBS. 

Men nå har de et valg. Det private SpaceX-fartøyet Dragon 2 har blitt brukt til å frakte folk til romstasjonen siden 2020, på kontrakt for NASA. 

Likevel fortsetter altså samarbeidet med Russland. Nå har romfartsorganisasjonene en bytteavtale om seter på forskjellige fartøy. 

Her er gjengen fra oppskytningen 8. april på plass på ISS.

Det vil si at det kan være minst én russer med på amerikanske fartøy, og minst én amerikansk astronaut med på russiske fartøy. 

– Det er et tillitsskapende tiltak også at man kan reise med hverandres fartøyer, sier Wahl. 

For eksempel var den russiske kosmonauten Kirill Peskov med på Dragon-ferden til romstasjonen 12. mars 2025, ifølge NASA.

Dragon-2 fartøyet.

Romstol-leken og nye turer 

Avtalen om sete-byttingen ble først inngått i 2022 mens Joe Biden var amerikansk president, ifølge Reuters.

Det er altså ingen penger som skifter hender og det kalles en byttehandel i NASAs rapport om håndtering av risiko ved drift av ISS fra 2024.

– Dette er veldig vanlig innen internasjonalt romfartssamarbeid, skriver Arvid Bertheau Johannesen i en epost til forskning.no. Han er fagsjef for bemannet romfart ved Norsk Romsenter.

Hovedårsaken til avtalen er at både NASA og Roscosmos trenger backup, ifølge NASA-rapporten. Hvis noe går galt med enten Soyuz-fartøyet eller Dragon 2-fartøyet, kan driften av romstasjonen fortsette.

– Det er et spørsmål om liv og død for de som er der oppe, sier Terje Wahl. 

Den nyeste versjonen av Soyuz-fartøyet, kalt Soyuz MS.

Den nåværende avtalen går ut i år, men det forhandles om å utvide disse avtalene videre. 

– Jeg har ikke sett at disse forhandlingene er sluttført, men det virker sannsynlig at det går sin gang, skriver Arvid Bertheau Johannesen. 

Og det er flere amerikanske astronauter som skal opp med Soyuz-fartøy, blant annet i november 2025 og i mars 2026. 

Enn så lenge har USA bare én fungerende romfartøy-type, selv om Boeing Starliner har vært planlagt lenge. Den har hatt store utviklingsproblemer en stund, ifølge bransjenettstedet Spaceflightnow. 

Powered by Labrador CMS