Annonse

Se innsiden av en flyvende spyflue

Forskere har funnet ut hvordan flua bruker de knøttsmå musklene når den flyr.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

På tiden du bruker på å blunke, slår spyflua femti ganger med vingene sine, og noen av musklene den bruker er så tynne som hårstrå.

Flua har ingen muskler i selve vingen, så alle bevegelsene styres av musklene i fluekropppen.

Britiske forskere lurte på hvordan flua, og andre insekter, greier å kontrollere de ørsmå bevegelsene, og for å finne ut dette brukte de den svært kraftige Swiss Light Source ved Paul Scherrer-institutttet.

Det er en enormt kraftig røntgen-maskin, og forskerne puttet fluene inn i maskinen og snurret de rundt mens de fløy.

Dermed fikk de sett musklene fra alle mulige vinkler mens flua flakset.

Da flua ble snurret, svarte den med å forsøke å fly i motsatt retning. Det ga forskerne en unik mulighet til å studere hvordan de knøttsmå musklene brukes til å snu i lufta.

Så tok de dataene og satte de sammen som animerte 3D-modeller.

Resultatene viser at fluas styresystem, når den snur,  ligner på differensialdrevet i biler, ifølge Graham taylor, som ledet forskningen ved Oxford University.

- Mens kraften som overføres til fluens vinger på begge sider forblir den samme, så bremser flua på den ene siden ved å lede den overflødige kraften inn i en styremuskel som er spesialiert på å absorbere mekanisk energi, sier Taylor i en pressemelding.

Han sier at han håper den nye forståelsen av den geniale teknikken, som kan gjøre komplekse tredimensjonale bevegelser med kun små drev som genererer enkle endimensjonale bevegelser, kan inspirere utviklingen av nye mikrofly og andre små maskiner.

Powered by Labrador CMS