Sjelden dobbeltkjønnet sommerfugl

En ekstremt sjelden sommerfugl er klekket ved Natural History Museum i London. Sommerfuglen er både en hunn og en hann, med en side av hvert kjønn.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den sjeldne sommerfuglen som både er en hunn og en hann er en del av en utstilling i London. (Foto: Natural History Museum)

I samarbeid med:


 

Denne saken er produsert av NRK. 

Sommerfuglen har to fullstendig adskilte sider. Den ene halvdelen er en fargerik kvinnelig del side, mens den mannlige halvdelen er mørkere og uten mønster.

– Det er ekstremt sjeldent at et insekt får to adskilte kjønn slik som denne sommerfuglen har. Jeg har bare sett det tre ganger i løpet av mine 30 år i denne bransjen, sier Luke Brown som er ansvarlig for sommerfuglene på museet.

Skyldes feil i den første celledelingen

Dette fenomenet kan oppstå hos en rekke arter, men oftest hos insekter, og kalles gynandromofi. Gyn er gresk for kvinnelig og andro er gresk for mannlig.

Tilstanden skyldes at kromosomene som bestemmer kjønnet ikke deler seg slik de skal under den første celledelingen. Det fører til at insektet har kvinnelige celler på den ene siden, og mannlige på den andre siden.

Ifølge BBC skjer dette bare hos 0.01 prosent av sommerfuglene i verden.

Det er ikke bare vingene til sommerfuglen i London som er rammet av fenomenet, også kroppen og kjønnsorganene er halvt om halvt. Til og med antennene har forskjellig lengde.

– Fascinerende vitenskapelig fenomen

Natural History Museum har nå en utstilling med sommerfugler som det sjeldne dobbeltkjønnede eksemplaret er en del av.

– Denne sommerfuglen er et fascinerende vitenskapelig fenomen, og produkt av en kompleks evolusjonær prosess. Det er fantastisk at et slikt tilfelle har blitt klekket på museet, særlig siden de er så sjeldne, sier kurator Blanca Huertas til museets egen nettside.

Sommerfuglen er en Papilo memnon som opprinnelig lever i Asia.

Den er tre og en halv uke gammel, noe som betyr at den er godt oppe i årene. Sommerfugler lever nemlig ikke særlig mye lengre enn en måned.

Powered by Labrador CMS