Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Den overraskende oppdagelsen ble gjort av professor Elwyn Isaac ved University of Leeds da han holdt på med studier av fruktfluens søvnmønster. I stedet fant han ut at fruktfluehannens sæd inneholder et svært spesielt stoff med kraftige virkninger.
Fruktfluer er mest aktive om morgenen og om kvelden, men sover dypt om natten slik som oss mennesker. Den pleier også å ta seg en lur på ettermiddagen.
Men Isaac oppdaget at hunnene dropper ettermiddagsluren i over en uke etter parring.
- Våre funn antyder at denne endringen ikke skjer frivillig. Hunner som parret seg med hanner som produserte sæd uten dette stoffet fortsatte med ettermiddagslurer.
- Vi er derfor sikre på at denne adferdsendringen er kjemisk fremkalt av hannen, sier Isaac i en pressemelding.
Fester seg til halen på sædcellene
Stoffet som finnes i fruktfluesæden er peptider, eller kjeder av aminosyrer som er bundet sammen. Hos fruktfluehannen produseres stoffet i en kjertel som tilsvarer menneskets prostatakjertel, og deretter fester peptidene seg fast i halen på sædcellene.
- Søvn er en urgammel og grunnleggende mekanisme i levende vesener fra orm til menneske. Det å hemme søvnen såpass lenge og erstatte den med ekstra aktivitet som utsetter hunnene for farer, må kreve en kraftig mekanisme, sier Isaac.
Tidligere studier har vist at peptidet øker fruktfluehunnens eggproduksjon og får dem til å holde seg unna andre fruktfluehanner i en ukes tid.
Isaac mener funnet kan være til hjelp i behandling av søvnproblemer hos mennesker, spesielt narkolepsi som man tror er forårsaket av feil i overføringen av signaler i hjernen.
Referanse:
Elwyn Isaac et. al., Drosophilia male sex peptide inhibits siesta sleep and promotes locomotor activity in the post-mated female, Proceedings of the Royal Society B, doi: 10.1098/rspb.2009.1236