Annonse

Lærer ingen ting om morgenen

Evnen til å lære kan variere med tiden på dagen. - Kakerlakker er idioter om morgenen og genier om kvelden, rapporterer amerikanske forskere.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Terry L. Page med kakerlakk."



Resultatene vise at kakerlakken nærmest er ute av stand til å lære noe som helst om morgenen. Seinere på dagen går det mye bedre.

Noen som kjenner seg igjen?

- Dette er det første eksempelet på et insekt hvor evnen til å lære er kontrollert av den biologiske klokka, sier Terry L. Page, professor i biologi ved Vanderbilt University i USA.

Læringsevnen varierer

Tidligere studier på pattedyr har antydet at evnen til å lære varierer med tiden på dagen.

For eksempel viste et nylig eksperiment på mennesker at evnen til å ta inn ny informasjon er redusert når den biologiske klokka blir forstyrret, spesielt på bestemte tider av dagen.

Studier på gnagere har også vist at læring og minne påvirkes av den biologiske klokka.

En studie på rotter viste at jetlag hang sammen med retrograd amnesi, en type hukommelsestap som gjør at man ikke husker ting som skjedde før amnesien slo inn.

Peppermynte, nam…

I kakerlakkstudien har forskerne jobbet med å lære opp insektene til å foretrekke noe de egentlig ikke liker.

Kakerlakkene ble nemlig trent opp til å assosiere peppermynte - en lukt de normalt ikke er spesielt glad i - med sukkervann. Dette fikk dem til å foretrekke peppermynte foran vanilje - en lukt kakerlakker ellers liker godt.

Forskerne lærte opp kakerlakker på forskjellige tider i løpet av døgnet, og testet dem etterpå for hvor godt de husket assosiasjonen.

Kakerlakkene som ble trenet om kvelden beholdt minnet i flere dager. De som ble lært opp om natta husket også rimelig godt.

Lærte ingen ting

Det var ikke tilfelle for kakerlakkene som fikk opplæring om morgenen.

Morgentimene er den tiden på døgnet da kakerlakker er minst aktive. Det gjelder tydeligvis for læringsevnen deres også, for de var helt ute av stand til å danne nye minner på denne tiden av døgnet.

De samme kakerlakkene kunne huske minner som ble lært til andre tider.

- Det er veldig overraskende at underskuddet om morgenen er så tydelig, sier Page i en pressemelding.

- Vi aner ikke hvorfor dyret ikke vil lære på den bestemte tiden på dagen, sier han.

Fokus på synet

Tideligere studier på den biologiske klokka, eller den såkalte cirkadiske rytmen, har fokusert på det visuelle systemet.

- Fordelen ved at øynene blir mer følsomme om kvelden er så åpenbar at folk ikke har sett så mye på andre sansesystemer, sier Page.

- Det faktum at vår studie involverer luktsystemet antyder at den cirkadiske rytmen kan påvirke flere sanser ut over synet, sier han.

Oppdagelsen åpner nye muligheter for å lære mer om den molekylære basisen for interaksjonen mellom biologiske klokker og minne og læring generelt.

Kakerlakkarten i denne udnersøkelsen heter Leucophaea maderae.

Referanse:

Susan Decker, Shannnon McConnaughey og Terry L. Page; Circadian regulation of insect olfactory learning; Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS); 24. september 2007; doi: 10.1073/pnas.0702082104.

Lenke:

Vanderbilt University: Cockroaches are morons in the morning and geniuses in the evening

Powered by Labrador CMS