Annonse
Truede biearter må få tilgang på riktig type blomster, sier ekspert.

Ekspert: Vi planter feil blomster for å hjelpe truede biearter

Å plante blomsterstriper for å hjelpe truede biearter er vel og bra, men de plantene som kan hjelpe de mest truede artene, mangler ofte, ifølge ekspert.

Publisert

Stipendiat Marianne Strand Torvanger ved Institutt for biovitskap på Universitetet i Oslo lager doktorgrad om utbredelse av ville bier. Hun viser til at norske myndigheter har satt i gang prosjekter for å plante blomster i håp om å hjelpe truede biearter.

Men det finnes 210 biearter i Norge, og de krever svært forskjellige forhold for å kunne trives, understreker Torvanger. Mange arter mangler tilgang på riktig type blomster.

– Vi er jo glade i honningbier som produserer honning, og humler som summer i blomsterenga. Så tenker de at når de har fått til det, så har de gjort noe for naturen, selv om det ikke har gjort noe som helst for biodiversiteten, sier Torvanger.

NIBIO (Norsk institutt for bioøkonomi) jobber med å utvikle regionale frøblandinger som egner seg bedre. Men foreløpig er disse for dyre for landbruket, forklarer hun.

– Gule korgplanter som føllblom, flekkgrisøyre, hårsveve, haukeskjegg, og geitskjegg er eksempler på planter som flere av de rødlistene bieartane, som for eksempel korgsandbie og buksebie, liker, sier Torvanger.

Få med deg ny forskning:

Powered by Labrador CMS