Må detektivene tenke nytt?

En undersøkelse av hvordan insekter koloniserer lik har skapt tvil om påliteligheten til en av de viktigste teknikkene man har for å anslå dødstidspunkt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Hercule Poirot løser påskekrim på NRK1."

Påsken og påskekrimmen nærmer seg. Detektiver, patologer og andre rettsvitenskapelige personer vil med utrolig grad av nøyaktighet uttale seg om saksforhold på grunnlag av de minste detaljer. Som mystiske - nærmest overnaturlige - vismenn kommer de og sier hva som har skjedd og når det skjedde.

En ny undersøkelse som er gjengitt i New Scientist , tyder på at selv de mest intelligente må tenke på nytt.

Patologer og entomologer

Nedbrytning og forråtnelse av kroppen har sammen med insektanalyse vært de vanligste metodene for å anslå dødstidspunkt. Mange arter av fluer og biller kan leve på menneskekroppen mens den forråtnes og nedbrytes.

Ut fra sammenligninger med insekter som lever på en død gris eller et annet lik lagt ut i samme omgivelser, kan entomologer (entomologi = læren om insekter) finne ut hvor lang tid liket har ligget der.

Insektanalyse

Ofte hevdes det at man slik kan anslå hvor lenge liket har ligget der med ganske stor nøyaktighet, helt ned til få dager om liket har ligget i kort tid.

I et eksperiment har Melanie Archer ved Victorian Institute of Forensic Medicine i Melbourne testet nøyaktigheten i disse metodene ved å legge ut skrotter av smågris.

Minst én gang i uken i fire måneder sjekket hun skrottene og identifiserte insektene som levde på dem og på bakken under dem. Hun gjentok eksperimentet hver årstid i to år.

Uventede variasjoner

Archer fant uventede variasjoner. For eksempel forlot spyfluelarver åtslene etter ni uker den første vinteren, mens de forlot skrottene allerede etter fire uker den andre vinteren. En spesiell billeart kom til etter fire uker den første vinteren, men kom allerede etter to uker den andre vinteren.

Variasjonene kan skyldes forskjellige faktorer, som variasjoner i vær eller i antall insekter. Men opp til nå, sier Archer, har ingen publiserte studier tatt hensyn til disse variasjonene.

Feil i temperaturanslag skaper store utslag

Temperaturen influerer sterkt på hvordan et lik blir angrepet av insekter. Archer hevder at metodene som har vært brukt til å anslå temperaturene også gir for store spillerom for feil. Feil i temperaturanslagene vil kunne gjøre store utslag når man anslår hvor lenge et lik har ligget.

"Archer la smågriskadavere ut i bushen for å se hvordan insekter angrep åtslet. "

- Anslagene er ikke så nøyaktige som enkelte rettvitenskapsmenn gir inntrykk av i retten, sier Archer. Rettsentomolog Lee Goff ved Chaminade University i Honolulu sier seg enig.

Han sier at både advokater og rettsvitenskapsmenn ikke er klar over begrensningene.

- De må huske at det vi driver med er anslag, sier Goff.

Påskekrim

Og for de som fikk den store påskekrimfølelsen, så kan vi opplyse om at Agatha Christies mesterdetektiv Hercule Poirot igjen kommer til å klare brasene på NRK1, mens psykologen Tony Hill og etterforsker Carol Jordan skal inn i sin andre sesong med “Arr i sjelen” på TV2.

Referanse:

New Scientist

Lenke:

Australian Journal of Zoology (sammendrag)

Powered by Labrador CMS