Det ser ut til at myggen foretrekker å suge blod fra noen mennesker i stedet for andre. Svaret på det mysteriet skal finnes i de duftene som hver av oss skiller ut. (Illustrasjonsfoto: Microstock)

Hvorfor liker myggen noen bedre enn andre?

Spør en forsker: Er det riktig at B-vitamin og noen blodsykdommer holder myggen unna?

Myggen summer i sommernatten. Så det gjelder å holde vinduene lukket.

Vi har mottatt en sverm av myggspørsmål de siste ukene. Ett av dem er: «Jeg har alltid lurt på hvorfor jeg ikke får myggstikk. Jeg har hørt forklaringer om surt blod og hvitløk, men jeg mistenker at det er noe tull», skriver Joanna.

Svaret kommer fra Karl-Martin Vagn Jensen, forskningsleder ved institutt for plantevern og skadedyr ved Aarhus Universitet i Danmark.

– Myggen tiltrekkes av CO₂ og varme. Det avgir alle mennesker. Men de tiltrekkes også av bestemte duftstoffer, som kan være forskjellige fra person til person, sier Jensen.

Han forteller at forskerne ikke vet nøyaktig hvilke duftstoffer det er snakk om. Men det finnes forsøk som viser at myggen foretrekker noen mennesker.

– Alle de ansatte på et laboratorium gned petriskåler mot magene sine. Dermed avsatte de duftstoffer på skålene. Myggen foretrakk helt klart noen av skålene, og hold seg langt unna fra andre, forteller Jensen.

B-vitaminer er en myte

Det er mange myter om hva myggen foretrekker. Svaret er altså lukter, ikke for eksempel B-vitaminer, slik noen mener.

– Det er undersøkt veldig grundig. Det stemmer ikke.

Heller ikke «surt blod» har noe med dette å gjøre, men hvitløk kan kanskje fungere.

– Det er så vidt jeg vet ikke vitenskapelig dokumentert, men kanskje kan hvitløk maskere andre lukter, forteller Jensen.

Effektive midler

Det eneste som helt sikkert hjelper mot myggplagen, er de midlene som blir solgt i butikkene.

– Myggstifter inneholder duftstoffer som forvirrer myggen. Det første en mygg gjør, er å se om noe ligner et menneske eller et dyr. Ut fra kroppsvarme, CO₂ og duftstoffer vurderer den om den skal stikke. Hvis du forvirrer myggen med et slikt middel, kommer den aldri så langt, sier Jensen.

– De gir opptil 70 prosent reduksjon av stikk, konstaterer han.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS