Maur øker konflikten rundt internettpublisering

Forfatteren vil dele sin kunnskap med kollegene via Internett - men forlaget binder teksten i mange år.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Entomologi er en vitenskap som utvikler seg i stor fart. Ny kunnskap om arter, og til og med helt nyoppdagete arter er nærmest dagligdags. Det er viktig for miljøet at man kan dele sin kunnskap med alle så fort som mulig.

En uenighet om noe så tilsynelatende trivielt som maur, setter nå søkelyset på en pågående konflikt mellom forskerne og forleggerne, skriver Nature i dagens utgave.

Brian Fisher, en entomolog fra California skrev i august i fjor en kontrakt med Harvard University Press om publisering av en monografi om maur. En slik monografi representerer denne vitenskapsgrenens cutting edge.

Fisher presser nå på for å få publisere deler av sine funn på Internett, men forlaget krever at ikke noe av hans forskning skal publiseres på nettet før minst fire år etter at boka er trykket.

For forlaget er motivet åpenbart og forståelig: En monografi er kostbar å trykke, og kommer kun til å selge i et begrenset opplag. Publisering av de viktigste nye dataene på nettet vil derfor kunne redusere forlagets sjanse for å tjene inn igjen det de har satset.

Fishers og forskernes motiv er like forståelig: Uten nettpublisering og åpen kommunikasjon føres vitenskapen ti år tilbake i tid. Med tanke på dagens bevissthet rundt biologisk diversitet og arter som dør ut, er åpen og rask kommunikasjon dem imellom mer viktig enn noensinne. Dette gjelder ikke bare entomologer, men alle som jobber innen biologisk systematikk.

- Jeg tror ikke nettpublisering vil redusere salget av boka, snarere tvert imot, sier Fisher til Nature.

Fisher er forøvrig en av mennene bak Antweb. Nettstedet ble lansert for få uker siden, og har som mål å registrere alle verdens maurarter. Foreløpig inneholder siden fotografier av maur fra California og Madagaskar - hvorav svært mange av de sistnevnte er truet med utryddelse.

Maurforskeren, sosiobiologen, naturverneren mm. Edvard O. Wilson publiserte nylig en liknende monografi om maur, “Pheidole in the New World: A Dominant, Hyperdiverse Ant Genus”.

Han ble kritisert for ikke å samtidig legge informasjonen ut på Internett. Til Nature sier han at boka nå legges ut, og at den beste løsningen for forleggerne vil være å legge ut denne typen stoff seks til 12 måneder etter publisering:

- Vi er i overgangen mellom to typer publisering. Min bok er antagelig blant de siste av sin type … en av de siste store seilskutene.

Powered by Labrador CMS