Globalisering gir mer barnearbeid

Når arbeidskraften emigrerer, må noen bli igjen og gjøre jobben. Så når ufaglært arbeidskraft forlater fattige land på jakt etter høyere lønninger, øker bruken av barnearbeid.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er konklusjonen av et japansk-amerikansk forskningsarbeid.

De to økonomene Elias Dinopoulous og Laxiun Zhao har sett på globaliseringens påvirkning på barnearbeid. Resultatene er publisert i julinummeret av tidsskriftet Journal of Labor Economics.

De to økonomene arbeider ved henholdsvis University of Florida og universitetet i Kobe i Japan.

Utvandring gir barnearbeid

De to forskernes konklusjon er at når voksen, ufaglært arbeidskraft utvandrer fra fattige til rikere land for å søke arbeid, gir det mer barnearbeid i det fattige landet.

De mener også å ha funnet belegg for at offentlige forsøk på å bedre barnearbeidernes situasjon, som å subsidiere maten og gi tilskudd til lønningene deres, førte til at det ble flere barnearbeidere.

Grunnen var at disse støtteordningene gjorde barn til enda billigere arbeidskraft.

I følge FNs International Labor Organization er rundt 15 prosent av verdens barn mellom fem og 14 år barnearbeidere. 171 millioner av disse arbeider under farlige forhold. Nærmere seks millioner er i arbeid mot sin vilje.

Fæle forhold

Forhold som er uutholdelige nok for voksne blir ekstra ille når de som må holde dem ut er barn.

- Beinhardt og farlig arbeid, slaveri, væpnede konflikter, prostitusjon og pornografi, lange arbeidsdager, helsefarlige arbeidsforhold, mangel på skolegang, feilernæring og seksuell trakassering får en annen mening når det er snakk om barn, skriver Dinopoulous og Zhao.

De to økonomene bryter med tidligere økonomiske modeller, som har gått ut fra at foreldre helst ikke vil skille lag med barna sine.

I stedet mener de at noen barn sendes i arbeid av sine foreldre fordi de gjerne vil ha den ekstra inntekten dette arbeidet bringer inn i familien.

Attraktiv arbeidskraft

Dinopoulous og Zhao går også ut fra at selv om det er en del ting voksne arbeidere kan gjøre som krever særlig kroppslig styrke eller kunnskaper, som å være arbeidsledere eller operere tungt maskineri, så er det mange former for arbeid barn egner til. Særlig i jordbrukssektoren.

Dette gjør at samme hvor ille barnearbeid er, vil det være attraktivt i fattige land med mangel på arbeidskraft. Og mangelen på arbeidskraft blir større når mange emigrerer.

- Systemer som får ufaglærte voksne arbeidere til å migrere fra fattige til rike land, enten de tar med seg barna eller ikke, øker bruken av barnearbeid, mener de to.

Referanse:

Elias Dinopoulos and Laixun Zhao: Child Labor and Globalization. Journal of Labor Economics, juli 2007.

Powered by Labrador CMS