I dag er det 126 år siden Eiffeltårnet ble offisielt åpnet. Du har ennå tid til å skrive ut en detaljert modell av fødselsdagsbarnet.

3D-skriver bygger Eiffeltårn på syv minutter

Det ser magisk ut når en ny type 3D-printer trekker opp en modell av Eiffeltårnet fra en blå suppe i løpet av noen minutter.

 

31.3 2015 15:31

Bare fantasien setter grenser for hva 3D-printere etter hvert kan spytte ut. 

Kroppsdeler og komponenter til kampfly er bare noen av eksemplene. Nå kan du også kjøpe en slik skriver til å ha hjemme hos deg selv. 

Snur utskrift på hodet

Å skrive ut ulike former hjemme krever litt tålmodighet, for 3D-skriverne som foreløpig er tilgjengelige for deg og meg, bygger lag på lag, fra bunnen og opp. Det kan ta flere timer å skrive en struktur som bare er noen få centimeter høy. 

I en artikkel i tidsskriftet Science viser forskere fra det amerikanske firmaet Carbon3D at det kan gå 25 til 100 ganger raskere hvis man snur prosessen på hodet. 

I stedet for å bygge lag på lag på en plate trekker de strukturen opp av et kar fylt med flytende plast. Da kan de for eksempel skrive ut et lite Eiffeltårn på under syv minutter. 

UV-lys herder plasten 

David Bue Pedersen forsker på 3D-skrivere ved Danmarks Tekniske Universitet. Han mener det er gammel, kjent teknologi. 

– Det er veldig snedig det de gjør, men det er ikke så mye nytt, sier Pedersen. 

3D-skriveren består av en plattform som er dyppet ned i et kar med flytende, lysfølsom plast. I bunnen av karet er det et vindu der en projektor sender ut skiftende mønstre av UV-lys. Der hvor lyset treffer plasten, herdes den og danner faste strukturer. 

Plattformen løftes oppover, mens plast nederst bygger forskjellige mønstre. 

I bruk i industrien

Det kalles Digital Light Processing (DLP). Firmaet EnvisionTEC har brukt det i store, industrielle 3D-skrivere i årevis. Et annet firma, Formlabs, har en lignende skriver på markedet til avanserte forbrukere, ifølge Pedersen. 

– Dette er noe man har gjort i ti år. Det nye er at man kjører prosessen kontinuerlig, sier han. Det vil si at skriveren ikke stopper opp for hvert lag den bygger.

Raskere og mer elegant 


 

Carbon3Ds skriver er raskere enn de som finnes fra før, og resultatet blir penere, mener Pedersen.

– Den kontinuerlige prosessen skaper glatte overflater. 

Grunnen til at skriveren slipper å stoppe for hvert lag, er at oksygen kan trenge opp gjennom vinduet. Det gjør at det legger seg et tynt lag av oksygen på bunnen av karet, noe som hindrer at plast setter seg fast. 

Høreapparater og smykker 

Metoden egner seg ifølge Pedersen til å lage raske prototyper, og innen produksjon av for eksempel høreapparater og smykker. 

Til gjengjeld kan den ikke skrive med metaller, keramikk og termoplast, sier Pedersen. Han tror heller ikke maskinen har noen fremtid på hjemmemarkedet. 

– De stoffene man bruker, er farlige, så det er ikke noe man vil ha stående hjemme, sier han. 

Referanse:

John R. Tumbleston mfl.: Continuous liquid interface production of 3D objects, Science (2015), DOI: 10.1126/science.aaa2397. Sammendrag

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse