Om du trodde et fly må styres med ror og spak, tok du feil. Nå kan man snart kunne kontrollere fly ved hjelp av hjerneimplulser og en fargerik caps. Elektroencefalografi (EEG) er en metode for å registrere hjernens elektriske aktivitet. Gjennom elektrodene på capsen måles aktiviteten i hjernen på piloten. Forskere fra de tekniske universitetene i München og Berlin vil bruke signalene fra hjernen til å utføre handlinger som å styre et fly. Målet er, ifølge forskerne, å bidra til økt flysikkerhet og redusere pilotens arbeidsmengde. (Foto: REUTERS, Michaela Rehle)

Ny teknologi: Hjernekontrollert flytrafikk og smarte androider

Her er en kjapp oversikt over noen av høstens teknologiske nyvinninger.

Høsten har kommet med mange teknologinyheter. Roboter, androider og virtuelle verdener byr på stadig nye opplevelser og inntrykk. Vi presenterer noe av det mest interessante her.

Mangler du en partner på andre siden av tennisbordet? Japanske Omron Corp er en robot som aldri blir sliten - så fremt batteriet ikke går tomt. Her vist fram på teknologiutstillingen CEATEC Japan, i Chiba.

Den japanske roboten Omron Corp fornemmer motstanderens posisjon og hvor han plasserer ballen. Roboten kalkulerer ballens bevegelser ved hjelp av 3D-teknologi, for så å bestemme timingen og kraften av tilbakeslaget. (Foto: REUTERS, Issei Kato)

Robot som menneske

Roboter blir mer og mer lik mennesket. En prototype-robot fra firmaet Toshibable ble tidligere denne måneden vist frem på CEATEC. Gjennom å bruke kvantedatamaskiner får roboten den reaksjonsfarten den trenger for å lære av nye situasjoner. Som forskning.no tidligere har skrevet om, så kommuniserer prototypen gjennom tegnspråk.

Roboten lærer gjennom å teste ut forskjellige fremgangsmåter. Den vil prøve, feile, og noen ganger lykkes tilfeldig. Det skal gi en raskere vei til høyere kunstig intelligens.

Toshiba Corp demonstrerer her kommunikasjonsandroiden med navnet Ms. Aiko Chihira. Hun kan bruke tegnspråk og introdusere seg selv. Den smarte roboten ble presentert på teknologimessen Combined Exhibition of Advanced Technologies (CEATEC), der over 500 selskaper stilte ut sine verk. (Foto: Issei Kato, Scanpix)

 

Virtuell og nær verden

Når vi snakker om nyvinninger innenfor teknologiens verden, kommer vi ikke utenom Virtual Realty-headsets (VR), eller virtuelle virkelighetsbriller. Du spiller et spill, der verdenen ligger rett foran øynene dine. Noen har klaget over svimmelhet ved bruk av brillene, noe mange anser som et luksusproblem.

Vi har tidligere omtalt Crystal Cove fra Oculus Rift. Men teknologien er i stadig utvikling og Samsung, i samrbeid med Oculus, kom nylig ut med Samsung Gear VR. I en virtual reality 3D-brille setter du inn den nylanserte mobilen Samsung Galaxy Note 4.

En viktig utvikling siden den første prototypen, er at VR-headset nå kommer med betydlig bedre skjermoppløsning, færre kabler og i lettere vektklasse.

Her prøver ivrige entusiaster ut Oculus Rift Developement kit 2 i Tokyo Game Show 2014. Rundt 400 bedrifter og organisasjoner deltok her med ny teknologi i september. (Foto: REUTERS, Yuya Shino)

Gjennom brillene kan du snu deg rundt og oppleve en virtuell verden i alle retninger, på lik linje med Oculus Rift-headsettet. Men fortsatt kan bare utviklere og  utvalgte entusiaster prøve dette produktet i dag. Oculus Rift har som mål å få headsettet i salg i 2015, mens det ryktes at Samsung Gear VR kommer i desember.

For en stund siden fikkSvein Østvik, kjent som Charter-Svein, prøve ut Oculus Rifts VR-headset i tv-programmet I Kveld med Ylvis på TV Norge. Med brillene på, fikk Østvik seg en virtuell tur i berg-og-dalbane. Reaksjonen hans er lagt ut på Youtube.

Flere teknologinyheter under:

Powered by Labrador CMS