Må WHO erklære pandemi?

Kraftig australsk økning i antall smittede med Influensa A kan tvinge Verdens helseorganisasjon (WHO) til å erklære pandemi.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: iStockphoto.com)

Flere enn 1 200 personer er smittet av H1N1-viruset i Australia, men flesteparten har opplevd milde sykdomsforløp. Så langt har ingen dødd av viruset ”Down Under”.

Influensa A, tidligere kalt svineinfluensa, er nå påvist i over 70 land. Siden Australia har opplevd en firedobling i smitteantallet på få uker, kan ikke WHO utelukke at pandemiberedskapen blir hevet til høyeste nivå.

BBC News melder at landet for rundt en måned siden kun hadde en håndfull tilfeller av H1N1-viruset. Nå opplever Australia det høyeste antall infeksjonstilfeller utenfor Nord-Amerika.

Se interaktivt kart fra WHO, som viser virusets spredning. (Krever Flash-spiller) 

Sier mest om utbredelsen

Dersom WHO skulle erklære pandemi på grunn av den relativt raske australske smittespredningen, vil en slik handling per nå først og fremst si noe om utbredelsen av viruset, ikke at det er spesielt dødelig.

Influensa A (H1N1-virus). Tidligere kjent som svineinfluensa. Fargelagt med blått. (Foto: CDC)

Selv om Influensa A i sin nåværende form ikke utgjør noen stor trussel mot verdenshelsen, er ekspertene usikre på hvilke egenskaper viruset kan tenkes å tilegne seg over sommeren.

Virus er uforutsigbare mikrober, og det finnes en risiko for at mutasjoner kan oppstå, som vil gi en dødeligere variant til høsten.

Samtidig kan det godt hende at Influensa A går over i historien som kun en sesonginfluensa med stor utbredelse.

Over 25 000 smittede

Skulle WHO i løpet av de nærmeste ukene heve pandemiberedskapen for influensa fra dagens nivå 5, til det høyeste nivået (6), så vil det være første gang på fire tiår at det skjer, skriver BBC News videre.

Per 8. juni hadde 73 land bekreftet 25 288 tilfeller av Influensa A-infeksjon.

139 mennesker er døde, de fleste i Mexico (106). USA har det høyeste antall smittede, i overkant av 13 200 - og 27 dødsfall, opplyser WHO.

Bildet viser testutstyr som amerikanske Centers for Disease Control and Prevention har utviklet for å påvise H1N1-viruset. (Foto: Greg Sykes, ATCC)

Les mer:

BBC News: Australia flu ‘may tip pandemic’

WHO: Influenza A(H1N1) - update 45

Powered by Labrador CMS