Resistent tuberkulose sprer seg

Stadig flere får tuberkulose i verden, samtidig som multiresistente tuberkulosebakterier blir mer vanlige. Særlig hardt rammet er de baltiske statene og deler av Russland.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tuberkulosepasienter i deler av Øst-Europa og Sentral-Asia er ti ganger så ofte smittet med multiresistente tuberkulosebasiller (MDR-TB), enn tuberkulosepasienter ellers i verden.

Dette er én av de dramatiske nyhetene i Verdens helseorganisasjon (WHO) sin nye rapport på tuberkulose i verden.

   fakta om tuberkulose

Hvert sekund blir ett nytt menneske i verden smittet med tuberkulose.

Omtrent én prosent av verdens befolkning blir smittet med tuberkulose hvert år.

En tredel av verdens befolkning er i dag smittet med tuberkulose.

Fem-ti prosent av mennesker som er smittet med tuberkulose blir syke eller smittefarlige én gang i løpet av livet. Dette gjelder ikke de som også er smittet med HIV - de har dårligere prognoser.

Kilde:WHO

Rapporten har tatt for seg 77 land, og analysert totalt 55 000 tuberkulosepasienter.

Analysene av dataene er ikke hyggelig lesning.

Høy resistens

I Estland, Kazakhstan, Latvia, Litauen, deler av Russland og Usbekistan er hele 14 prosent av nye tuberkulosetilfeller resistente. Til sammenligning er dette forholdstallet bare tre prosent gjennomsnittlig i verden.

Multiresistente tuberkulosebakterier blir også mer og mer vanlige. Vi kaller tuberkulosebakterier multiresistens når de ikke kan bekjempes med de to vanligste medisinene mot tuberkulose; isoniazid og rifampicin.

Samtidig som de multiresistente typene av tuberkulose blir flere, blir de også mer resistente. I dag er omtrent 80 prosent av alle tilfeller av multiresistent tuberkulose såkalte superstammer, som er resistente mot tre av fire tilgjengelige medisiner mot tuberkulose.

Multiresistent tuberkulose er 100 ganger så dyr å behandle som ordinær tuberkulose, og behandlingen krever tett oppfølging over lang tid. En helbredelse er ikke garantert med denne behandlingen.

Totalt dreper tuberkulose to millioner mennesker i verden hvert år.

HIV og tuberkulose

HIV og tuberkulose er nesten som Tuppen og Lillemor å regne i fattige og utsatte deler av verden.

Samtidig som HIV-infeksjoner brer om seg raskere i Øst-Europa og Sentral-Asia enn noe annet sted i verden, er dette også stedene hvor flere nye multiresistente tuberkulosestammer blir oppdaget.

Mer enn 1,5 millioner er i dag smittet med HIV i disse regionene, mens det bare var 30 000 i 1995.

De som har HIV, og dermed et dårligere immunsystem enn andre, er mye mer utsatt for å bli smittet av alle former for tuberkulose.

Det er også mer sannsynlig at tuberkulosen slår ut hos disse. I den vestlige delen av verden er det vanlig at bakteriene blir liggende i dvale i kroppen til denne blir gammel og syk, og deretter slår sykdommen ut.

I deler av verden hvor levekår og kosthold er dårlig, er immunforsvaret hos mennesker så dårlig at tuberkulose raskere slår ut som sykdom i kroppen.

- Når mennesker har dårligere immunsystem, får multiresistent tuberkulose en perfekt mulighet til å spre seg hurtig, og drepe, sier Jack Chow i WHO.

Bekymret for Kina

Utenom de baltiske landene og deler av Russland, er Kina et land som WHO bekymrer seg for.

Her er også HIV på frammarsj, samtidig som det blir oppdaget flere nye tilfeller av multiresistent tuberkulose. I to provinser i midtens rike var én av ti nye pasienter infisert med en multiresistent stamme.

Forfatterne av rapporten frykter at mørketallene for Kina sett under ett kan være store, fordi bare seks av 23 provinser ble undersøkt denne gangen.

Håp i hengende snøre

Selv om det ser mørkt ut er det et håp, og det er Directly Observed Treatment, Short Course (DOTS).

Denne behandlingen går ut på en enkel strategi om at tuberkulose må finnes, behandles og helbredes, hvis ikke vil hver smittet person bringe smitten videre til mellom ti og 15 personer i løpet av livet.

DOTS kombinerer fem elementer; politisk vilje, mikroskoperingstjenester, medisinforråd, overvåking og bruk av direkte observasjon ved behandling.

DOTS har vist seg å være svært effektivt. I halve Kina er 96 prosent av de med nye tilfeller av tuberkulose kurert, og i fattige land ligger gjennomsnittet på 95 prosent.

Ikke noe problem i Norge

Tuberkulose er heldigvis ikke noe problem i vårt langstrakte land. Hvert år registrerer Folkehelseinstituttet 200 - 300 nye tilfeller.

Den ene gruppen som har tuberkulose er gamle mennesker på sykehjem som ble smittet for lenge siden, men først nå som immunforsvaret deres ikke lenger klarer å stå i mot slår sykdommen ut.

Den andre gruppen er innvandrere og asylsøkere som har blitt smittet i hjemlandet, og tar med seg sykdommen til Norge.

- Hvert år finner vi mellom to og fire tilfeller av multiresistent tuberkulose i Norge, og disse blir forholdsvis greit kurert med DOTS-behandling, sier avdelingsdirektør Preben Aavitsland på Folkehelsa.

Han mener nordmenn generelt kan ta faren for tuberkulosesmitte med stoisk ro.

- Her i Norge anser vi tuberkulose for å være en svært lite smittsom sykdom, fordi vi nordmenn har levekår og kosthold som holder oss sterke og friske, sier Aavitsland.

Les mer:

Fakta om tuberkulose

Om rapporten fra WHO

Powered by Labrador CMS