Annonse

Bakterier elsker fotball-EM

Store sportsbegivenheter som EM og OL er en smeltedigel av smitte. Meslinger truer nå både Ukraina og London.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Store sportsbegivenheter som EM og OL er en smeltedigel av smitte. Meslinger truer nå både Ukraina og London. (Foto: Colourbox)

Favorittlaget ditt har nettopp scoret, og i ren glede kaster du deg om halsen på sidemannen. 40 000 mennesker står skulder ved skulder på en tettpakket stadion.

Det er fotballfest i Ukraina og Polen. Men det er ikke bare menneskene som fester. Det gjør bakteriene også.

Tvilsom toaletthygiene, mat fra gatekjøkken, store mengder alkohol og titusenvis av mennesker fra mange land som er samlet på ett og samme sted – bakteriene kunne ikke fått det bedre.

Problemet som på engelsk heter mass gathering health er høyaktuellt denne sommeren. Det har fått tidsskriftet Science til å sette søkelys på temaet.

Frank Møller Aarestrup, som er forskningsleder ved DTU, Fødevareinstituttets Avdeling for Epidemiologi og Genomisk Mikrobiologi i Danmark, nikker gjenkjennende.

– Smitteutveksling skyter fart når mange mennesker er samlet på samme sted. Hvis folk i tillegg tar litt lett på hygienen, spiser junkfood og drikker masse øl, er det klart risikoen for smitte stiger. Det er godt dokumentert, sier han.

Store menneskemasser gir sykdomsutbrudd

Problemet er ikke bare forbeholdt sportsbegivenheter.

Fjorårets bryllup mellom prins William og Catherine Middleton fikk en million mennesker til å valfarte til den engelske hovedstaden, og da Ayatollah Khomeni ble begravet i Teheran i 1989, var begravelsesopptoget på mellom seks og tolv millioner mennesker.

Dette er bare småtterier sammenlignet med den hinduistiske folkefesten Kumbh Mela. Der samles 70 millioner mennesker – den største forsamlingen av mennesker på planeten.

– Smittespredning øker ved slike begivenheter. Det gjelder for den saks skyld også de notoriske legekongressene, som er kjent for å utveksle mer enn bare kunnskap, sier Aarestrup.

Bør ha god hygiene

Det er to faktorer som avgjør smittespredningen. Hvilke bakterier tar folk tar med seg, og hvilke bakterier som allerede finnes i vertslandet. Ukraina og Polen skaper ikke grunn til større bekymring. Ingen av dem er kjent for dårlig hygiene eller resistente bakterier.

– Andre land er farligere, mener Aarestrup. – I Hellas er det for eksempel en del resistente bakterier. Hvis OL hadde blitt avholdt i Kolkata i India, ville jeg vært mer bekymret.

Imidlertid skal det ikke mer til enn en polsk pølsehandler med litt dårlig hygiene for å sette i gang et skred av smitte.

Egne bakterier er verst

Smittsomme bakterier fra andre land ser ikke ut til å være et stort problem. Verken OL i Sidney 2000, EM i Portugal 2004, VM i Tyskland i 2006 eller VM i Sør-Afrika i 2010 førte til store sykdomsutbrudd med eksotiske bakterier.

– Én person med en sjelden sykdom når ikke å smitte særlig mange mennesker. Og hvis han blir syk, så ender han jo nok på sykehuset, hvor man vil oppdage problemet. Det er mer de sykdommene som allerede finnes i landet, man bør være oppmerksom på. Spesielt hvis hygienen er dårlig, sier Aarestrup.

Meslinger har skapt problemer

Historien viser imidlertid at sykdomsutbrudd i store folkemengder kan forekomme og senere bli spredt rundt i hele verden. Pilegrimsreisende til Mekka har hatt sin del – mer enn to millioner muslimer drar til byen hvert år.

Tyfus, pest og kopper har vært blant de historiske plagene, men er i dag overtatt av blant annet hjernehinnebetennelse, mens det i år 2000 var svineinfluensa.

Utbrudd av hjernehinnebetennelse har blant annet ført til et vaksinasjonspåbud for pilegrimmer. Tidligere hadde pilegrimmene tatt med seg sykdommen hjem til USA, Afrika, Asia og Europa, hvor det oppsto små epidemier.

Meslinger bekymrer

Meslinger var utryddet fra det nordamerikanske kontinentet før OL i Vancouver i 2010. Da snek sykdommen seg inn i landet og smittet 82 personer.

Nå er meslinger et fokusområde for European Center for Disease Control (ECDC).

Ukraina har allerede hatt 9000 tilfeller i år, og tilskuerne oppfordres til å vaksinere seg. Det samme gjelder for OL i London.

England har hatt flere utbrudd i år, og med fem millioner OL-gjester kan smitten raskt bli spredt.

Myndighetene har innført flere tiltak. Men – som i fotballspillet – kan ethvert forsvar få problemer hvis presset blir for stort.

Referanse:

Do Sports Events Give Microbes a Chance to Score?, Science, DOI: 10.1126/science.336.6086.1224

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS