Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
- Dette handler om vaner, mener professor Anne Skaare.
- Vi drikker kaldt vann og opplever nok det som friskere. Men det har egentlig ingen betydning om vi bruker kaldt eller varmt vann, sier Skaare, som jobber på Institutt for klinisk odontologi på Universitetet i Oslo.
Vi har lært at varmt vann løser fett – og at jo varmere vann, jo renere klær og kopper. Så hvorfor gjelder ikke dette tennene?
- Så varmt vann at det løser opp fett klarer vi ikke pusse tennene med. Vi vil ikke klare å ha det i munnen lenge nok til at det har noe effekt. Dessuten inneholder tannkremen såpe som løser opp fettet, sier Skaare.
Hun mener varmt vann ikke gir noen fordeler, men på den andre siden gir det ingen fordeler å bruke kaldt vann heller.
Fluoren er stjerna
Munnen vår er full av bakterier, opptil 800 ulike arter. Blant tenner, spytt og tunge lever de i et nøye tilpasset økosystem. De flyter ikke rundt i munnene, men fester seg som film til tennene.
Når du pusser tennene, forstyrrer du økosystemet. Du får bort noe av bakteriefilmen med børsten og spytter ut en del. Men så fester bakteriene seg igjen, og du må pusse på nytt.
Vannet er faktisk ikke så nyttig i tannpussen, sier Skaare. Det er den manuelle pussingen og fluoren som virker mot bakteriene.
Tannkremen slik vi kjenner den i dag er over 100 år gammel, og er stadig viktig i arbeidet med å forebygge hull. Nå er dens funksjon som bærer av fluoren aller viktigst.
Resten av innholdet i kremen handler om velvære og kosmetikk.
Tannkremen inneholder en rekke stoffer som gjør hver sine ting:
Såpestoffet løser opp mat og fett. Slipemidler fjerner –misfarget belegg og gjør at tannen føles litt glattere, og smaken gjør at munnen føles behagelig frisk.
Stjerna i kremen er fluoren. Syre fra bakteriene løser opp emaljen, men fluoren reparerer den skadde emaljen.
Vann er minst viktig
Vannet er minst viktig i pussen, og kan faktisk ødelegge arbeidet:
- Hvis du bruker mye vann og skyller god etterpå, så tynner du ut effekten av fluortannkremen. Fluoren skal sitte igjen på tennene og forebygge mot bakterienes syreangrep, sier Skaare, som blant annet forsker på hull i tennene.
Selv om professoren advarer mot overstadig vannbruk i pussen, må det noe væske til.
Annonse
Men da er det altså revnende likegyldig om vi bruker varmt eller kaldt vann. Hun vil heller ikke anbefale det ene eller andre.
- Varmt vann kan inneholde metaller, men mengden blir utrolig liten i en tannpuss. Dessuten spytter du ut igjen mesteparten.
Lunkent vann gir mindre ising
Professoren har ingen tall på hvor mange som foretrekker varmt framfor kaldt vann.
- Jeg er ganske sikker på at det ikke finnes forskning på dette området, sier Skaare, som selv pusser tennene i kaldt vann.
Tannlege Gro Gjerdrum, med praksis i Oslo sentrum, går for en mellomløsning:
- Selv om det ikke har tannhelsemessige fordeler, så kan lunkent vann kjennes bedre når vi blir eldre, og får ising i tannhalsene, sier Gjerdrum, som foretrekker lunkent vann selv.
Hun har inntrykk av at hennes pasienter er tradisjonelle i vannvalget:
- De liker nok helst å bruke kaldt vann, så lenge det ikke iser.
Hun presiserer at det ikke blir renere med halvvarmt vann:
– Det som gjør tennene rene er at vi gnir børsten mot tannflaten, sier Gjerdrum.