Osteavfall kan erstatte antibiotika

Danske bønder gir grisene sine så mye antibiotika at bakteriene blir resistente. Nå har en dansk forsker funnet ut at et restprodukt fra ost, tilsatt bestemte bakterier, kan erstatte noe av antibiotikabruken.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvis man tilsetter probiotiske bakterier i den myse-permeaten som blir til overs når man produserer ost, kan man bruke den til å forebygge diaré forårsaket av E. coli-bakterier hos smågriser. (Foto: Colourbox)

Fakta om forsøket:

71 smågriser deltok i Sarmauli Manurungs forsøk.

Noen av grisene hadde diaré forårsaket av E. Coli-bakterier, andre var friske.

De som fikk fôr med mysepermeat tilsatt probiotiske bakterier, ble raskt friske og begynte å legge på seg.

Noen av grisene fikk myse uten probiotiske bakterier. Denne «rene» mysen hadde også en effekt, men den virket mye langsommere.

Syrnet myse-permeat, et restprodukt av ostemyse, kan hjelpe med å forebygge at griser får diaré forårsaket av E. coli-infeksjoner.

– Det kan kanskje også forebygge andre sykdommer som brystinfeksjoner og pusteproblemer, men dette må bekreftes med forsøk på levende dyr, sier Sarmauli Manurung fra DTU Veterinærinstituttet.

Manurung har nettopp forsvart sin doktoravhandling om dette temaet.

Bakterier mot infeksjoner

Myse-permeat blir allerede brukt i dyrefôr, men flere millioner liter blir kastet hvert år.

Sarmauli Manurung ville opprinnelig finne ut om mysen kunne brukes til noe nyttig. Derfor prøvde hun å tilsette forskjellige typer helsefremmende bakterier – såkalte probiotiske bakterier – for å se om de kunne gro i den syrnede massen.

– De melkesyrebakteriene som vanligvis brukes til å forebygge diaré, kan ikke vokse i myse-permeat, fordi det ikke er nok næring der, forklarer Manurung.

I laboratoriet fant hun imidlertid to andre probiotiske bakterietyper, Lactobacillus plantarum og Weissella viridescen, som godt kan vokse i permeaten.

Forebygger diaré

Manurung eksperimenterte med danske smågriser som var blitt smittet med den diaréframkallende E. coli-bakterien like etter at de var blitt avvent fra å die.

Smågrisene som fikk det nye fôret, fikk ikke bare mindre diaré, de la også mer på seg.

– Det koster nesten ingenting å syrne myse-permeat med disse bakteriene, så dette blir et billig produkt, sier Manurung.

Ifølge forskeren koster det omkring ti kroner å produsere en liter syrnet myse med probiotiske bakterier. En liter er nok til én gris i én dag.

Trenger flere løsninger

Gjennom de siste tyve årene har leger og dyrleger støtt på flere og flere bakterier som er resistente mot antibiotika.

En av årsakene er at bønder bruker store mengder antibiotika mot sykdommer som diaré, brystbetennelse og luftveisinfeksjoner. Bare til danske smågriser ble det i fjor brukt nesten 32 tonn antibiotika.

Noen ganger muterer de resistente bakteriene, slik at de kan smitte mennesker. Derfor er de et stigende problem for folkehelsen.

– Det er utrolig viktig at vi finner ut hvordan vi kan redusere landbrukets antibiotikaforbruk. Det er et generelt resistensproblem, og det vil være nødvendig med en rekke forskjellige virkemidler, forklarer professor Anders Dalsgaard fra Københavns Institut for Veterinær Sygdomsbiologi.

– Emnet er veldig relevant, og det er viktig at vi fortsetter å forske på det. Det er også bra hvis vi kan redusere dødeligheten blant smågrisene, for det er et stort problem for bøndene.

Vil ha mysen i produksjon

Meierigiganten Arla har finansiert forskningen til Sarmauli Manurung for å kunne finne noe nyttig å bruke de enorme mengdene med myse-permeat til.

– Osteprodusenterne kan spare mye penger på dette, blant annet kostnadene ved å få det destruert, sier Manurung.

Prosjektet har også fått støtte fra både DTU Veterinærinstituttet og organisasjonen Landbrug og Fødevarer. For øyeblikket forsøker Manurung og kollegaene hennes å få kommersialisert den syrnede mysen.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Artikkelen er oppdatert 15/3-13

Powered by Labrador CMS