Annonse

Spør en forsker: Hva synes hunden om musikk?

Noen hunder stemmer i av full hals når visse toner strømmer ut av høyttaleren. Forskerne mener at dette ikke nødvendigvis betyr at de liker musikken.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Video: Stolenfat11/YouTube)

Happy skakker på hodet. Uansett hva slags plystremelodier eier og forskning.no-journalist Asle Rønning prøver, kommer det ikke et pip tilbake fra yorkshireterrieren.

Ikke en gang en film av en hund som uler til musikk fremkaller lyder fra Happy.

Vi gjør den lille testen av Happys forhold til musikk, etter å ha fått dette spørsmålet fra forskning.no-leser, Fredrik Hines:

Jeg mener å ha hørt at hunder ikke blir påvirket av musikk, men samtidig har noen hundeeiere bevis for at hunden reagerer, ved at den legger seg foran høyttalere hvor lyden kommer fra.

Jeg lurer derfor på: Reagerer hunder på musikk?

Vi tar saken videre til forskerne.

Kan være ubehagelig

- Hunder uler for å kalle på flokken sin. Jeg tror derfor heller at musikk trigger flokk-ulingen enn at de uler fordi de liker musikken.

Det sier Inger Lise Andersen. Hun er førsteamanuensis ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB), på institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap, der hun blant annet forsker på dyreatferd.

Hun hadde selv en hund som ulte hver gang kirkelokkene ringte.

- Musikk har ingen funksjonell relevans i dyrenes naturlige miljø, annet enn for sangfugler og lignende. For dem er det mer en kommunikasjonsform, ikke en kulturell ting slik som det er for oss, sier etologen.

Inger Lise Andersen er ikke overbevist om at hunder liker musikken de uler til. (Foto: UMB)

- Det blir derfor menneskeliggjøring å snakke om at hunder har favorittmusikk, mener hun.

Ser at vi liker ulingen?

Andersen forteller om en hund av rasen malamute som har blitt lært opp til å si ”I love you”.

Dette kan hunder lære fordi de er så fokuserte på å forstå oss menneskene, og gjøre som vi ønsker.

- De opplever kanskje at vi mennesker liker musikk, og når de da uler til musikken og får positiv oppmerksomhet på det, så fortsetter de med det. Da blir ulingen satt ut av sammenheng, ettersom det ikke blir for å kalle på flokken.

Hører kanskje mer i musikken

Det er en kjent sak at hunder har bedre hørsel enn oss. Andersen forteller at hunder kan høre opp til 60 000 hertz, mens vi bare hører opp til 20 000.

Dette betyr at hundene hører tre ganger så lyse toner som oss, slik at de for eksempel kan høre ultralyd - den lyden som vi mennesker ikke kan høre, men som blant annet brukes til å se på fosteret hos gravide.

Det kan derfor hende at hundene hører noe annet i musikken enn det vi gjør.

- Det kan også være ubehagelig for dem, sier Andersen.

Bjarne Bråstad forteller om endringer i stressnivå hos dyr når de utsettes for ulike typer musikk. (Foto: Janne Brodin, UMB)

Hun påpeker at vi foreløpig ikke har noe belegg i forskningen for å slå fast om hunder liker musikk eller ikke, men hun syns ikke det ser ut som de nødvendigvis liker det når de uler til musikk.

Griseglad av toner fra Hawaii

Bjarne Bråstad er professor i etologi og kollega av Inger Lise Andersen ved institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap, UMB.

Han tror også at hunders uling til musikk kan komme av at de ”svarer” på elementer i musikken som høres ut som uling for dem.

- I og med at hunder bruker uling som signal for sosial samhørighet, vil hunden kunne føle at han får være med i den gruppen som ”uler” i musikken, sier Bråstad.

Han forteller videre om forsøk med musikk hos gårdsdyr, som gris og høns, hvor de blir beroliget av rolig musikk, mens stressnivået deres øker når man spiller rockemusikk for dem.

- Man har for eksempel sett at griser foretrekker hawaii-musikk, forteller Bråstad.

Muuu-sikk

I en studie med kuer fant forskere i England en lignende sammenheng mellom musikk og melkeproduksjon.

De tusen kuene som var med i studien fikk høre på rolig musikk, som låter av REM og Simon & Garfunkle, og raskere låter fra Jamiroquai og Supergrass.

I periodene hvor kuene hørte på rolig musikk økte melkeproduksjonen med tre prosent, tilsvarende fem liter melk ekstra i uka per ku, sammenlignet med de periodene hvor de spilte raskere låter for kuene.

Forskerne definerte rask musikk som 120 slag i minuttet (bpm) eller mer, og rolig musikk som 100 bpm eller mindre.

I periodene hvor kuene ikke fikk høre på musikk, produserte de mindre melk enn når de hørte på rolig musikk, men mer melk enn de gjorde da forskerne spilte raskere musikk for dem. Ingen musikk var altså et bedre alternativ enn rask musikk for melkeproduksjonen.

- Det virker som rolig musikk virket avstressende og avslappende på kuene, og at dette var det som førte til økningen i melkeproduksjonen, sier Adrian North, en av forskerne fra studien, i en pressemelding.

Musikken ble spilt i 12 timer i strekk, fra klokken fem om morgenen til klokken fem om ettermiddagen. Studien varte i ni uker.

Aper og kakaduer

Det er forskjell på dyr. Mens kakaduer beveger seg rytmisk når man spiller musikk for dem, holder aper seg helst unna rom hvor det spilles musikk.

Det finnes færre videoer på youtube av katter som gjør noe musikalsk enn av hunder, men denne katten ser ut til å kose seg ved pianoet: 

(Video: burnellyow/YouTube)

Forskning.no har tidligere snakket med Peter Svenonius, professor ved Center for Advanced Study in Theoretical Linguistics (CASTL) ved Universitetet i Tromsø, om apers forhold til musikk.

– Hvor enn i verden du ferdes, så har alle mennesker utviklet musikk, enten vi snakker om joik eller trommer. Aper har derimot ingen rytmesans, og de kan ikke slå i takt, sa han til forskning.no.

– Eksperimenter som er gjort, viser at dersom aper får valget mellom to rom, og det spilles musikk  i det ene, så velger apene rommet uten musikk, fortalte Svenonius.

Urhunder uler mer

Tess Erngren her med en av ulvene fra Polar Zoo. (Foto: Privat)

Tess Erngren er hundepsykolog, hundetrener og studerer ulver i et sosialiseringsprosjekt i Polar Zoo i Nord-Norge.

Hun forteller at ulvene reagerer på musikk.

- Vi merker hvordan ulvevalpene reagerer på lyder allerede før de har åpnet øyne og ører. Sitter jeg ved siden av valpene og plystrer, så uler de med. De reagerer på frekvens og vibrasjon, og det er fallende toner som trigger mest, forteller Erngren.

Hun tror dette kommer av at uling naturlig går i fallende tone mot slutten.

Det er forskjell på hunderaser når det gjelder musikk, forteller hun.

- Hunder som er lite blandet og avlet - urhunder - ser ut til å ule mer til toner, som musikk eller ambulansesirener.

Raser som faller inn i denne kategorien er for eksempel canaan dog, husky og malamute.

Disse hundene er mer i kontakt med urinstinktene sine, og hundepsykologen tror det er disse instinktene som gjør at de oftere uler til musikk enn andre raser.

Har du en husky, er det stor sjanse for at du har hørt den ule til musikk, som denne:

(Video: jlg121178/YouTube)

- Mest instinkt

- Det er som oftest flokklederen som starter å ule, og det virker som de andre ikke kan holde seg, og bare ule med, sier Erngren.

Hun tror derfor at uling til musikk kan være mer instinkt enn bevisst handling fra hundens side.

For ulver er ulingen en helt naturlig handling, og hundepsykologen tror ikke at hunder som uler til musikk har noe vondt av det.

Det finnes også musikk som er laget spesielt til husdyr, og som skal være beroligende for eksempel når hunden eller katten er alene hjemme.

- Jeg har kunder som føler at det har positiv effekt å spille slik musikk for hunden sin. Musikken er i samme stil som beroligende musikk for mennesker, forteller Erngren.

Artikkelen er endret 09:48, 6.12.11, etter innspill fra Jørgen K.

Referanse:

North, Adrian og MacKenzie, Liam. Milking the music. New Scientist, 2001.

Powered by Labrador CMS