Annonse
Antall timer og minutter brukt på husarbeid i norske hjem går stadig ned.

Vi bruker stadig mindre tid på husarbeid

Slik trenden lenge har vært, bruker nordmenn stadig mindre tid på å gjøre husarbeid. Nå bruker kvinner nær tre timer mindre på husarbeid enn for 50 år siden.

Publisert

I 1971 brukte befolkningen i snitt 2 timer og 30 minutter på husarbeid per døgn. I dag har dette gått ned til 1 time og 7 minutter, viser tidsbruksundersøkelsen til Statistisk sentralbyrå.

Endringer kom hovedsakelig av at kvinner brukte langt mindre tid på husarbeid fram mot 2000-tallet. Fra 2000 til i dag har tidsbruken fortsatt å gå ned, men ikke like mye, ifølge byrået.

På 70-tallet brukte kvinner i snitt 4 timer og 14 minutter på husarbeid i løpet av en dag. I 2022 bruker kvinner i snitt 1 time og 23 minutter.

– I dag bruker kvinner nesten tre timer mindre på husarbeid om dagen, enn på 70-tallet. Dette er en av de største endringene i kvinners tidsbruk de siste 50 årene, sier Hanna Stangebye Arnesen.

Mens kvinner mellom 16 og 74 år bruker stadig mindre tid på husarbeid de siste 50 årene, har menn hatt en liten økning i tiden de bruker på husarbeid. 

Siden forrige tidsbruksundersøkelse har også menns tidsbruk på husarbeid gått ned for først gang. I 2022 bruker menn 52 minutter på husarbeid.

Stangebye Arnesen sier at forklaringen kan tilskrives økt bruk av tekniske hjelpemidler som effektiviserer husarbeidet.

– Samtidig kan normer og forventninger til hva som er et rent og ryddig hjemme, endre seg med tiden, sier hun.

Opptatt av samfunn og oppvekst?

Utdanning, familie, økonomi, politikk og ledelse er bare noe av det du blir oppdatert på i nyhetsbrev fra forskning.no.

Meld meg på

Powered by Labrador CMS