Annonse

De kjærlige investeringer

Satser du alt på elskede og utskjelte Valentinsdagen - eller liker du bedre å fordele  lidenskapelige erklæringer litt jevnere ut over årets 365 dager?

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kjærlighetens mange krinkelkroker dramatiseres i en ny film med Valentinsdagen som utgangspunkt. Her ses Julia Fitzpatrick (Jennifer Garner) og Reed Bennett (Ashton Kutcher) i en scene fra "Valentine's day, som hadde premiere 12. februar." (Foto: Warner Bros./Sandrew Metronome)

Meningene om Valentinsdagen 14. februar spriker fra fjas og kommers til romantisk merkedag.

- Den bør fungere som en påminnelse om å investere tid og krefter i forholdet hver dag.

Det mener i hvert fall to samlivseksperter og psykiatere, (som også er gift), ved amerikanske NewYork-Presbyterian Hospital og Weill Cornell Medical Center.

De mener at enten man er kjærester, samboere eller ektefeller, er noe av nøkkelen å unngå mange negativt ladede diskusjoner, samt tirader av beskyldninger og motbeskyldninger.

- Et par bør bruke mer tid på å vektlegge positive sider ved forholdet, og i større grad legge klaging til side, mener førsteamanuesis Philip Lee i psykiatri ved NewYork-Presbyterian Hospital og Weill Cornell Medical Center.

- De fleste mener det er sunt å rense luften fra tid til annen, men stadig krangling vil som oftest føre til at begge får en dårlig følelse for forholdet, sier Diane Rudolph, som har tilsvarende bakgrunn innen psykisk helse.

Høflighet og en smule diplomati

Samlivsparet ser selv ut til å ha lykkes med oppskriften de serverer folket i anledning Valentinsdagen. De har vært gift i 20 år, og gitt samlivsråd i 25…

Akk ja, hva skal så en annen gjøre for å holde liv i kjærlighetens skjøre, uberegnelige flamme?

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Uten å besvare slike retorisk-lignende spørsmål til fulle; her følger en rekke tips og råd fra Lee og Rudolph, sendt ut i et presseskriv:

- Vær omtenksom, men ikke for praktisk i tanken, hvis du vurderer å kjøpe en presang på Valentinsdagen.

- Vær diplomatisk. I stedet for å hyle ut om tingene som opprører deg, kan du rose partneren for at han/hun gjør noe som er til hjelp.

- Tenk tilbake på “gode gamle dager”. I praksis alle husker den første fasen av forholdet som morsommere enn nåtiden. Forklaringen er sannsynligvis at dere ikke kranglet om hvordan man skulle komme seg til restauranten, hvor dere skulle sitte - og hvor mye dere skulle drikke.

- Vær høflig. Prøv å holde en høflig linje gjennom en hel uke, det er ingen skam å si ”takk for at du hentet ungene”, eller ”middagen ser kjempegod ut, gleder meg til å smake…”

Argumentere, konversere…

- Bryt sirkler av argumentasjon. Du trenger ikke å velte ut misnøye med alt. I stedet for å holde en negativ tone, bryt opp sirkler av beskyldninger og motbeskyldninger ved at du behandler partneren din mer som en venn eller arbeidskollega.

Du ville jo ikke krangle med kolleger om alskens småpirk, fordi vi vil ha et sivilisert forhold til dem, minner de to samlivsekspertene om.

- Aldri si aldri. Ikke begynn setninger med ”Du gjør aldri…” eller du tar aldri hensyn til mine følelser”, osv… Dette gjør at partneren lett går forsvarsposisjon. Prøv i stedet noe sånt som: ”Vet du hva som ville vært kjempefint…” eller ”Det ville virkelig være til stor hjelp for meg hvis du…”

- Si takk. Vis at du verdsetter ting han/hun gjør. Noe som enkelt som et ”takk” kan utgjøre en dramatisk forskjell i forholdet på bare noen uker, mener samlivsparet

- Lytt. Hør etter hva han/hun sier, uten å komme med kritikk eller forslag til løsninger på et problem. Stort sett vil partneren din at du bare inntar lytterrollen, og viser en avslappet form for empati, uten at du sier stort, mener Diane Rudolph og Phillip Lee.

Powered by Labrador CMS