Ny forskning ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) kan bidra til at hundemat blir ernæringsmessig satt sammen på en bedre måte.
Det er stipendiat Stine Gregersen Vhile fra Oppegård som har tatt doktorgrad på blant annet ulike metoder for å vurdere opptak av næringsstoffer hos hund og andre rovdyr.
Hennes forskningsarbeid har hatt som mål å øke kunnskapen om fordøyelighet av protein i hundefôr.
Fiskemel best
Undersøkelsene viste at det er forskjeller. Blant annet hadde proteinkilder basert på fiskemel av høy kvalitet best opptakelighet, mens kjøttbeinmel fra slakteribiprodukter, med høyt innhold av bein, hadde lavest.
Andre proteinfôrmidler som ble undersøkt var blant annet soyamel, mel laget av bakterieprotein og fjørfemel.
Riktigere sammensetning
- Med mer eksakte målemetoder vil man kunne vite mer nøyaktig hva proteinopptaket i tarmen er. Denne kunnskapen vil kunne bidra til at hundematen blir satt sammen på en best mulig måte i forhold til behovet, sier Stine Gregersen Vhile.
På sikt tror Vhile at hennes forskning og forsøk på næringsopptak vil kunne bidra til at hundematen får enda bedre kvalitet.
- Metodene gir god kunnskap om hvor stor del av det som puttes i fôret som tas opp i kroppen til hundene, sier hun.
Brukte modelldyr
I doktorgradsarbeidet har Vhile kommet fram til at blårev og mink kan brukes som modelldyr for hundeernæring. Det gjør arbeidet både enklere, billigere og kan bidra til at færre dyr brukes i forsøk.
- Dette er grunnforskning som gir kunnskap om det som puttes inn i hundefôr, sier hun.
Forskningsarbeidet har dokumentert at bruk av modelldyr kan brukes for å måle fordøyelighet hos hund, blant annet fordi minkens enkle tarmkanal ligner hundens tynntarm. Det er i tynntarmen at mesteparten av opptaket av næringsstoffer foregår hos rovdyr.
Markør i fôret
Ett av studiene til Vhile dokumenterer at det er mulig å bruke nye markører for å måle fordøyelighet hos hunder.
Markøren kan tilsettes i en liten mengde i fôret, og man trenger ikke å måle eksakt inntak av fôr og total mengde avføring for å bestemme opptakeligheten av næringsstoffene.
- Metoden vil derfor kunne være en fordel hvis man skal undersøke opptaket av næringsstoffer hos aktive hunder i feltforsøk, sier hun.
Annonse
Begrenset kunnskap
Forskningen sammenlignet også proteinfordøyeligheten i tynntarm og i hele fordøyelighetskanalen som er et sentralt område innen vurdering av fôrmidler, men som det er begrenset kunnskap om hos hund og andre rovdyr.
Studiene er publisert i tre artikler i internasjonale tidskrifter.
Prosjektet til Stine Gregersen Vhile har vært finansiert av midler Norges Forskningsråd og har bidratt til å bygge opp kompetanse på gjennomføring av studier på hund ved UMB