Høy himmel på Mars

Forskere har funnet verdens høyeste skyer - på Mars. 100 kilometer over bakken suser de av gårde.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Jorden kan vise til såkalte nattlysende skyer i 80 kilometers høyde (rutefly flyr i cirka 10 kilometers høyde), helt på grensen til verdensrommet.

Men nå har forskere knyttet til den europeiske romorganisasjonen ESA, funnet skyer enda høyere oppe, på vår røde søsterplanet Mars.

Mellom 80 og 100 kilometer over bakken farer de av gårde, i rimelig hustrige omgivelser. Der oppe ligger temperaturen på -193 grader, og det er en av grunnene til at forskerne antar skyene ikke består av vann, men av CO2.

Formodentlig dannes skyene rundt noen bitte små støvpartikler som nylig er oppdaget høyt oppe i Mars-atmosfæren. Partiklene har enten kommet dit fra bakken, blåst opp av vindene på Mars, eller så er de rester etter meteorer som har brent opp i Mars-atmosfæren.

Mens noen synes en slik oppdagelse er morsom, er det utrolig nok andre som finner nytte i det. Skyene vil nemlig ha betydning for romfartøy som skal lande på Mars.

De forteller at det øverste laget av Mars-atmosfæren kan være tettere enn før antatt. Når er romfartøy kommer til Mars og skal bruke atmosfæren til å bremse opp, har det betydning for utregning av friksjonen.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS