Lys påvirker resultatet av assistert befruktning

Britiske forskere har funnet ut at det ikke er likegyldig når på året kvinner blir assistert befruktet for at behandlingen skal være en suksess. De lyse månedene gir flest barn.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mai til september er de månedene hvor assistert befruktning fungerer best, sa forskerne fra fertilitetsklinikker i Liverpool og Chester på en konferanse i regi av The British Fertility Society.

Grunnen kan være biologisk programmering arvet fra våre forfedre, tror forskerne.

Naturlige fødselsrater har sesongvariasjoner viser statistikk, men når det gjelder fødselstall på bakgrunn av fruktbarhetsbehandling og variasjoner i forhold til sesonger, har det hittil vært litt sprikende tall.

Lyse måneder gir flest barn

Derfor undersøkte forskerne fra Liverpool og Chester 3 000 par som i løpet av en treårsperiode prøvde å bli gravide ved hjelp av assistert befruktning.

Resultatene viste at det ikke var noen forskjell på suksessrate mellom sesongene, men når de sammenlignet månedene med mest lys (mai til september) med månedene med minst lys (november til februar) fant de en signifikant forskjell mellom de lyse og de mørke månedene.

I de lyse månedene var det ikke nødvendig med så mye hormoner som stimulerer eggstokkene til å produsere egg som i de mørke månedene.

Forskerne fant derimot ingen forskjell på kvaliteten på eggene i forhold til de lyse og mørke månedene, men de fant en forskjell når det gjaldt implantering og en suksessfylt ende på svangerskapet. Her var det de lyse månedene som kom best ut.

Tallene på suksess var 16 prosent for mørke måneder, og 20 prosent for lyse måneder.

Melatonin - “mørkets hormon”

Hva er så grunnen til at lys påvirker en vellykket fullbyrdelse av et svangerskap?

Forskerne mener svaret er melatonin. Dette er et hormon som skilles ut av et område i hjernen som heter epifysen, og det blir ofte kalt “mørkets hormon” fordi hjernen skiller det ut når solen går ned og mørket faller på.

En slags hormonenes “gother”, kan man kanskje si.

Det viser seg at hos kvinner som gjennomgår fertilitetsbehandling virker melatonin direkte på vevene i det kvinnelige reproduksjonssystemet og gjør kvinner mer fruktbare i nettopp de lyse månedene.

Forskernes resultater er ikke publisert, men ble lagt fram på en konferanse i regi av The British Fertility Society, 2. april 2004.

Powered by Labrador CMS