Kvinner med PCOS har ofte ingen eller få menstruasjoner, som gjør det vanskelig å bli gravid.
(Foto: Maskot / NTB)
Malariamedisin kan kanskje hjelpe kvinner med ufrivillig barnløshet
Mellom 10 og 15 prosent av kvinner lider av sykdommen PCOS, som kan være forbundet med ufrivillig barnløshet. Men nå peker forskning på at medisin mot malaria kan ha en lindrende effekt på sykdommen.
Akne, uregelmessig menstruasjon og økt hårvekst er symptomer man typisk vil forbinde med å være tenåring.
Men det kan også være tegn på sykdommen polycystisk ovariesyndrom (PCOS). Sykdommen er kjennetegnet ved eggblærer på eggstokkene og høye konsentrasjoner av det mannlige kjønnshormonet testosteron, som kan gjøre det vanskelig å bli gravid.
Det finnes ulike måter å behandle symptomene på, blant annet med kosttilskudd eller grønn te, men i flere tilfeller har behandlingen en begrenset effekt, forklarer overlege Pernille Fog Svendsen.
Nå har kinesiske forskere i en ny studie, som er publisert i tidsskriftet Science, funnet et medikament som kanskje kan gi håp for fremtiden for de kvinnene som lider av PCOS.
Forskerne har nemlig oppdaget at stoffet artemisinin, som normalt brukes i malariamedisin, har en lindrende effekt. Foreløpig er den positive effekten påvist hos mus, rotter og et lite antall mennesker.
PCO og PCOS?
PCO står for polycystiske ovarier, som vil si at man har eggblærer på eggstokkene. PCOS står for polycystisk ovariesyndrom og innebærer at man også har hormonelle forstyrrelser.
PCOS er en kronisk lidelse som rammer 10-15 prosent av kvinner i fruktbar alder.
– Sykdommen er forbundet med overproduksjon av mannlige kjønnshormoner fra eggstokkene. Men man vet ikke nøyaktig hvorfor forstyrrelsen oppstår, sier Julie Juul Jørgensen, som er lege ved Kvindeklinikken på Regionshospitalet i Viborg.
For å bli diagnostisert med PCOS må du ha to av disse tre symptomene:
- Manglende eller sjelden eggløsning (mindre enn åtte mensblødninger per år)
- Hyperandrogenisme, overvekt av mannlige kjønnshormon. Diagnostiseres enten ved kliniske funn (fysiske symptomer f.eks. økt behåring, uttalt akne, etc.) eller vha. Blodprøver
- Polycystiske ovarier (20 follikler eller mer per eggstokk)
I den internasjonale evidensbaserte veilederen til PCOS som kom i 2023 anbefales det at unge diagnostiseres med egne kriterier:
- Manglende eller sjelden eggløsning (mindre enn åtte mensblødninger per år)
i tillegg til:
- Hyperandrogenisme, enten ved synlig økt behåring eller økte androgennivåer på blodprøver.
Sykdommen er ofte forbundet med overvekt, og derfor kan vekttap hjelpe på symptomene.
Kilder: Sundhed – Region Midtjylland / PCOS Norge
Testet først på mus
Forskningen tyder på at artemisinin medfører lindring for kvinner med PCOS, fordi stoffet reduserer produksjonen av de mannlige kjønnshormonene i eggstokkene.
Forskerne har brukt mus og rotter til å teste hvordan artemisinin har en gunstig effekt på PCOS. Det gjorde de ved først å gi musene og rottene PCOS-lignende symptomer gjennom en injeksjon med hormonet dehydroepiandrosteron.
Dette gjorde de for å gi musene og rottene høyere testosteronnivåer, eggblærer på eggstokkene og uregelmessige brunstsykluser, altså det som tilsvarer en menstruasjonssyklus.
Deretter ga forskerne musene artemisinin, som man kjenner fra malariamedisin.
Resultatet var at musenes og rottenes brunstsykluser ble stabilisert, testosteronnivået falt, og eggstokkene så normale ut. Det tyder altså på at artemisinin har en positiv effekt på uregelmessige sykluser, hormonnivået og eggblærer på eggstokkene, som PCOS er kjennetegnet ved.
Og så på kvinner
Forfatterne har også undersøkt effekten av artemisinin på 19 kvinner med PCOS.
Kvinner tok malariamedisinen i 12 uker og opplevde at deres PCOS-symptomer, som for eksempel testosteronnivået, ble redusert uten bivirkninger. 12 av de 19 kvinnene fikk regelmessig menstruasjon etter behandlingen, noe som gjør det enklere å bli gravid.
Studien er imidlertid ikke stor nok til å kunne konkludere om det er en effekt eller ei, fordi preparatet er undersøkt på en liten populasjon. Det sier Pernille Fog Svendsen, som er overlege og klinisk lektor ved Avdeling for Kvinnesykdommer, Graviditeter og Fødsel ved Herlev Hospital.
Elisabet Stener-Victorin er professor ved Institutt for Psykologi og Farmakologi ved Karolinska Instituttet og har skrevet en perspektivartikkel om studien. Der skriver hun at det er behov for flere studier for fullt ut å forstå langtidseffektene og for å optimalisere doseringsstrategien, for å oppnå den maksimale effekten.
Til Videnskab.dk forteller hun at før et legemiddel kan anbefales til annen behandling, må det gjennomføres en placebokontrollert studie, hvor effekt, doserespons og bivirkninger undersøkes – også selv om legemidlet allerede er tilgjengelig.
Foreløpig har forskerne ikke undersøkt hvordan doseringen skal være for å få den beste effekten.
– Kan man for eksempel gi lavere dose enn i undersøkelsen, men fortsatt få samme effekt? Hvor lang tid tar det å behandle? For evig? spør hun.
Det mangler kunnskap
Det finnes mange forskjellige underformer av PCOS, og kvinner har forskjellige symptomer. Derfor finnes det heller ikke en primær behandlingsform mot PCOS, forklarer Pernille Fog Svendsen. Hun tror heller ikke at det er mulig å finne én behandlingsform som passer alle pasienter.
I dag er det flere forskjellige typer kosttilskudd som man har undersøkt og bruker mot PCOS, også med dokumentert effekt på mennesker, forklarer Pernille Fog Svendsen. Dette gjelder for eksempel myoinositol, karnitin og til og med grønn te.
Konklusjonen i en studie fra 2021 var – at grønn te-ekstrakt kunne betraktes som et potensielt middel til å dempe PCOS-komplikasjoner. Det var hovedsakelig på grunn av dets effekt på vekttap og blodsukkernivåer. Det er likevel behov for flere undersøkelser for å kunne trekke konklusjoner om virkningene og mekanismene til grønn te-ekstrakt på PCOS.
I Pernille Fog Svendsens kliniske praksis opplever hun begrensede effekter av de eksisterende kosttilskuddene hos pasientene. Men hun påpeker at det også kan skyldes at pasientene ikke følger behandlingen slik legen har anvist, eller at de helt stopper med behandlingen.
Hun mener dessuten at det mangler kunnskap på området for å komme frem til den best mulige behandlingen.
– Det er behov for å forstå mer om de sykdomsfremkallende mekanismene ved PCOS for å kunne utvikle nye behandlingsformer, forteller Pernille Fog Svendsen.
Og derfor synes hun også at studiet kommer med et spennende nytt forslag til hvordan man i fremtiden kan behandle lidelsen.
© Videnskab.dk. Oversatt av Aksel Kjær Vidnes for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.
Få med deg ny forskning om helse: