Langrennsutøvere som trener mye er svært utsatt for sykdom, og ivrige mosjonister er intet unntak.
Høgskolen i Nord-Trøndelag
Anne SigridHaugsetrådgiver og forskningsformidler, Trøndelag Forskning og Utvikling
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Nå som vinteren står for døren, advarer forskere mot overtrening hos de som kombinerer mange treningstimer i uka med en krevende jobb.
- Mange trener i meste laget i forhold til organismens tåleevne, og trening i kaldt vær er en ekstra stor belastning for luftvegene, sier forsker Nils Olof Vikander.
Idrettsforskerne Nils-Fredrik Rønbeck ved Høgskolen i Finnmark og Nils Olof Vikander ved Høgskolen i Nord-Trøndelag har begge jobbet spesielt med langrennsutøvere og trening i kaldt vær.
Mange hviler for lite
- Langrennsutøveren har mange odds mot seg når det gjelder å holde seg frisk. Store treningsmengder og konkurranser på den kaldeste og mørkeste tida av året tar krefter. Svært mange opplever lange sykdomsavbrudd fordi de har slurvet med hvile og restitusjon etter treninga, sier Nils Olof Vikander.
De to forskerne har nylig publisert en studie av norske og amerikanske eliteskiløpere, som avslører klare sammenhenger mellom trening i kaldt vær, overtrening, sykdomsavbrekk, for tidlig trening etter sykdomsperioder og utvikling av kulde- og anstrengelsesastma.
Resultatene av studien er overførbare også til mosjonister som trener mye.
Overtrent i kulden
- Vi vet at trening i sterk kulde, det vil si kaldere enn cirka 15 minusgrader, øker risikoen for å utvikle astma. Det mange ikke er klar over, er at trening i kaldt vær også øker faren for overtrening. Når gradestokken kryper langt under null tar ei times økt mye mer ut av deg enn i varmere vær, sier Vikander.
Det betyr at vinteridrettsutøvere trenger lenger tid til restitusjon etter treningsøktene. Vikander og Rønbeck tror at mange mosjonister bommer på totalbelastningen når de setter opp treningsplanen sin, og derfor ender opp med leie forkjølelser og kjedelige avbrudd i treninga.
Trener for mye
- Jeg møter sjelden mosjonsskiløpere som trener for lite i forhold til ambisjonsnivået, men jeg har møtt mange som presser inn for mange treningstimer på toppen av jobb, reising og andre forpliktelser. Mange av dem er dessuten godt oppe i årene, og med alderen trenger man enda mer tid til restitusjonen, framholder Nils-Fredrik Rønbeck.
Overtrening burde i følge Nils Olof Vikander heller hete “overstress” av organismen til løperen. Psykisk og fysisk belastning i hverdagen henger nemlig nøye sammen, og tro ikke at en dag i lange jobbmøter eller en reisedag gir deg den hvilen og restitusjonen du behøver.
- En lang reisedag kan sammenlignes med en hard treningsøkt, og er slett ikke hvile, påpeker Vikander.
Tren smart og vær frisk
Oppfordringen til mosjonsutøveren i langrenn blir derfor: Hvil deg nok, tren smart og du vil holde deg friskere. Når man er opplagt og uthvilt foran ei treningsøkt, får man også mer ut av den.
Slik kan bedre treningskvalitet kompensere for at det blir færre treningstimer.
Annonse
- Enkelte ivrige birkebeinere nærmer seg i dag treningsmengdene som eliten hadde for noen år siden. Forskjellen er at eliteutøvere kunne bruke tiden mellom øktene til å hvile. Som regel kan ikke mosjonisten gjøre det, konkluderer Rønbeck og Vikander.
Saken er produsert og finansiert av Høgskolen i Nord-Trøndelag - Les mer