De sju geometriske formene du må holde styr på i spillet Tetris. (Figurer: Wikimedia Commons, se lisens her)

Tetris på hjernen

Forskning viser at å spille Tetris kan gi tykkere hjernebark og gjøre hjernen mer effektiv.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskere fra det amerikanske Mind Research Network brukte to ulike metoder av billeddiagnostikk for å se om hjernetrimming med spillet Tetris faktisk gjør hjernen mer effektiv.

Studien ble publisert i open access-tidsskriftet BMC Research Notes.

Hva er Tetris?

Tetris er et dataspill som går ut på å stable byggeklosser av ulik form oppå hverandre slik at de danner fullstendige rekker.

Spillet ble oppfunnet av den russiske matematikeren Aleksei Pazjitnov i 1985.

Spillets byggeklosser er såkalte tetrominoer – geometriske figurer som består av fire kvadrater som henger sammen langs en av sidene.

Navnet Tetris kommer av en sammeslåing av ordene tetrominoer og tennis.

Spillet ble opprinnelig designet for en datamaskin som heter
Elektronika 60, men det ble raskt programmert slik at man kunne spille det på en vanlig PC.

Tetris er et av de mest populære dataspillene noensinne, og det tok virkelig av da det kom på Nintendos Game Boy i 1989.

Man regner med at det er solgt over 70 millioner eksemplarer av spillet.

Kilde: Wikipedia

Testet på tenåringsjenter

26 tenåringsjenter ble rekruttert til studien, og de spilte Tetris i en halvtime hver dag i tre måneder. Før de begynte å spille gikk de gjennom både strukturelle og funksjonelle MR-undersøkelser for å sjekke hjernekapasitet og tykkelsen på hjernebarken.

"Hjernebarken ligger som et lokk over menneskehjernen. Forskerne mener man kan øke tykkelsen på den ved å spille Tetris. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto)"

Forskerne valgte å bruke tenåringer fordi de mente at en endring i en hjerne i utvikling ville være lettere å få øye på. De valgte å bruke jenter fordi gutter vanligvis har mye mer erfaring med dataspill.

MR, eller magnetresonanstomografi, er en teknikk som brukes for å lage bilder av vevet hos mennesker og dyr, og den brukes ofte til å diagnostisere multippel sklerose og for å ta bilder av vevet til røntgenfølsomme barn.

Hjernebarken, eller cortex, er det ytterste laget av storehjernen, og er vanligvis mellom 2 og 5 millimeter tykk. Denne delen av hjernen kalles ofte for grå substans.

En halvtime om dagen

Når forskerne sammenlignet med en kontrollgruppe viste det seg at en halvtimes tetrisspilling om dagen gjør hjernen mer effektiv, og øker tykkelsen på hjernebarken.

Tidligere studier har vist at Tetris øker hjernens effektivitet, men dette er første gang effekten på hjernebarken også studeres.

Forskerne skriver i studien at hjernebarken ble tykkere i området som har å gjøre med komplekse og koordinerte bevegelser, og også i delen av hjernen som koordinerer syn, hørsel og berøring.

Den funksjonelle MR-undersøkelsen viste en økning i hjernecellenes aktivitet i de områdene av hjernen som har å gjøre med kritisk tenkning, språk, bearbeiding av inntrykk og resonnering. Dette tolker forskerne som at hjernen blir mer effektiv på disse feltene.

Fortsatt usikkerhet

Fordi hjernebarktykkelsen ikke økte i de samme områdene som hjernen ble mer effektiv vet forskerne fortsatt ikke helt hvordan tykkere hjernebark og hjernekapasitet henger sammen.

Forskerne håper nå å få til en undersøkelse av om endringene forårsaket av Tetris blir borte igjen hvis man slutter å spille.

Referanse:

Richard J. Haier et. al., MRI assessment of cortical thickness and functional activity changes in adolescent girls following three months of practice on a visual-spatial task, BMC Research Notes, september 2009

Powered by Labrador CMS