Musikk på hjernen

For første gang kan forskere se i sanntid hvordan hjernen oppfører seg når man hører på musikk.
25.12 2010 05:00


“Illustrasjonen viser de ulike områdene i hjernen som aktiveres ved musikklytting. (Illustrasjon: Florida Atlantic University)”

For musikkelskere er det ingen hemmelighet at musikere som er spesielt gode på instrumentet sitt har en egen ”touch” som gjør fremføringen bedre.

Det kan gjøre at den samme melodien kan høres svært så forskjellig ut om den spilles av to ulike musikere, selv om melodien og tempoet i utgangspunktet er likt.

Ved å skanne musikklyttende hjerner kan amerikanske forskere nå se hvordan slike nyanseforskjeller i musikk påvirker hjernen i sanntid.

Studien er publisert i open access-tidsskriftet PLoS One.

Lyttet til to versjoner

Først gjorde forskerne et opptak av en profesjonell pianist som spilte et stykke av Chopin på et elektrisk piano.

Deretter lagde de en dataversjon av melodien, slik at den manglet alle de menneskelige nyansene som dynamiske skifter i tempo og volum.

Etter en omfattende spørreundersøkelse valgte forskerne ut 7 erfarne og 7 uerfarne musikklyttere som ble bedt om å lytte til de to opptakene mens forskerne skannet hjernene deres i en fMRI-maskin.

fMRI-teknologi gjør at man kan skanne hjerner i sanntid og se hvordan nerveaktiviteten endrer seg.

Så nyanser i hjernen

Forskerne skriver at det mest interessante funnet er at de menneskeskapte nyansene også kunne sees i nerveaktiviteten i deltagernes hjerner.

Aktiviteten skjedde i den delen av hjernen som man tror har ansvaret fort at man følger takten i musikk, og i nervesystemet som kalles speilnervene.

Dette systemet aktiveres når man ser eller hører noen som gjør en handling som man selv vet hvordan man gjør. Systemet kan også være involvert i empati.

Se en video av hvordan aktiviteten i hjernen endrer seg i takt med musikken her. 

Referanse: 

Heather Chapin et. al., Dynamic Emotional and Neural Responses to Music Depend on Performance Expression and Listener Experience, PLoS One, 16. desember 2010

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Emneord

Annonse

Annonse